ALOPECIA TRAUMATICA


Hoe ontstaat het?

Alopecia traumatica is meestal het gevolg van externe factoren, zoals het ontkroezen van het haar, permanenten, verven, het te strak vastbinden of te strak naar achteren trekken van het haar. Bij permanenten kan het elastiekje van de wikkel te dicht bij de huid worden geplaatst. Door de inwerking zwelt het haar en kan het afbreken waarna het haar weer normaal doorgroeit. Dit gebeurt eerder bij dun haar. Wanneer de vloeistof ondeskundig wordt gebruikt, kan er beschadiging van de huid en/of het haar optreden. Bij verkeerd gebruik van deze vrij sterk werkende stoffen kan het haar afbreken. Droogheid bij vooral dun haar kan bij het verven van het haar leiden tot het afbreken van het haar.
Haar wordt kwetsbaarder naarmate je ouder wordt en daarom zou men op latere leeftijd (het haar wordt steeds dunner, men gaat het verven/permanenten) meer rekening moeten houden met een eventueel alopecia traumatica bij het behandelen van haar. Ook afgebroken haren kunnen gaan uitvallen, waardoor in verhouding meer haren uitvallen dan aangroeien. Het gevolg is dat het haar dan nog dunner wordt. Ieder persoon heeft een ander type haar dat afhankelijk van het type wel of niet vatbaar is voor bepaalde externe factoren.

Hoe is alopecia traumatica te herkennen?

Alopecia traumatica is gemakkelijk te herkennen, omdat er altijd veel afgebroken haren te zien zijn. De hoofdhuid ziet er normaal uit, maar de hoeveelheid haren op de hoofdhuid en de wijze waarop ze in de hoofdhuid zitten, vertoont afwijkingen.Een pluktest laat afgebroken haren zien. Een haarwortelonderzoek toont naast haren in de uitvalfase en de groeifase ook afgebroken haren.

Is alopecia traumatica te behandelen?

In principe is er voor alopecia traumatica geen behandeling. Wel kan men proberen de situatie te stabiliseren door het haar niet meer strak vast te binden of door het haar niet meer te permanenten of te verven. Littekenvorming kan ontstaan doordat de hoofdhuid beschadigd raakt. Dit kan worden veroorzaakt door het trekken aan het haar of doordat er reacties plaatsvinden tussen de hoofdhuid en opgebrachte vloeistoffen. Van belang is dat men zich realiseert dat haargroei alleen weer op gang komt wanneer er nog geen littekenvorming is ontstaan.Bron: Stichting HAARcentrum