ALOPECIA DIFFUSA

haaruitval van een borstelbeurt

Hoe ontstaat het?

De meeste mensen hebben wel eens een periode waarbij de haren ‘bij bosjes’ uitvallen. Meestal treedt dit over de gehele hoofdhuid op. Wanneer dit gebeurt spreekt men van een van alopecia diffusa, ofwel effluvium.

Hoe is alopecia diffusa te herkennen?

telogeen effluvium Bij alopecia diffusa vindt haaruitval over de hele hoofdhuid plaats (dus niet pleksgewijs zoals bij alopecia areata). Bij een pluktest worden geen afwijkingen gevonden, omdat het een langzaam verlopend proces betreft. Het resultaat van het haarwortelonderzoek is meestal wel afwijkend. Het aantal haren dat in de rustfase is gekomen, is meer dan gebruikelijk. De hoofdhuid vertoont meestal geen roodheid, schilfering en/of ontstekingsreacties. De oorzaak van alopecia diffusa hoeft niet alleen in de huid te liggen maar kan ook een stofwisselingsstoornis zijn. Een schildklierstoornis, een ijzergebrek (streng vermageringsdieet), stress en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kunnen eveneens alopecia diffusa veroorzaken.
Vergiftiging als oorzaak komt minder vaak voor. Onderstaand zijn enkele mogelijkheden opgesomd:
  • Thalliumvergiftiging; Thallium komt voor in rattengif en werd vroeger wel als ontharingsmiddel gebruikt. Heel vaak is haaruitval het enige symptoom dat duidt op een thalliumvergiftiging.
  • Vergiftiging met vitamine A. Een hoge dosering hiervan doet het haar afbreken
  • Intoxicatie met lood dat nog wel eens voorkomt in siervoorwerpen. Wanneer kleine kinderen hierop sabbelen kan een loodvergiftiging optreden.
  • Planten als de paternosternoot, de mimosin en het kruidje-roer-me-niet kunnen haaruitval veroorzaken. Vergiftiging met de knol van de Gloriosa superba, een klimmende lelie die ook wel de krokus van de herfst wordt genoemd, kan tevens haaruitval veroorzaken.

Ook een periode van hoge koorts of een narcose kan een paar maanden later leiden tot een verhoogde haaruitval. Omdat dit tijdelijk plaatsvindt, spreekt men ook wel van een telogeen effluvium.

Is alopecia diffusa te behandelen? diffuse_alopecia

De behandeling is gebaseerd op het aanpakken van de oorzaak. Wanneer een diffuse vorm van alopecia is ontstaan door bijvoorbeeld een gebrek aan voedingsstoffen is de conditie van het haar enigszins te verbeteren door het voedingspatroon aan te passen. Bij ernstige vormen van alopecia diffusa kan haarintegratie een oplossing bieden ter aanvulling van de dunbehaarde hoofdhuid. Bij een diffuse alopecia areata is het mogelijk dat de volledige haardos niet meer terugkeert.Bron: Stichting HAARcentrum