ALOPECIA CICATRICIALES en pseoudopélade van Brocq


Hoe ontstaat het?

Alopecia cicatricialis Alopecia cicatricialisAlopecia cicatricialis is een vorm van kaalheid die het gevolg is van verlittekening van de huid.
Deze littekens kunnen veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld:
  • verbranding,
  • een infectie,
  • bestralingen,
  • een ongeval,
  • een schimmelinfectie
  • of een aangeboren afwijking (ontwikkelingsdefecten).
Pseudopélade van Brocq

Pseudopélade van Brocq is een bijzondere vorm van alopecia cicatricialis en is mogelijk het gevolg van een ontstekingsproces van de hoofdhuid waarvan de oorzaak meestal niet bekend is. Men vermoedt dat een auto-immuunreactie hieraan ten grondslag ligt.


Hoe zijn alopecia cicatricialis en pseudopélade van Brocq te herkennen?

Pseudopélade van Brocq


Beide ziekten zijn te herkennen aan een hoofdhuid die meestal witter en gladder is dan normaal, aan folikkelopeningen die niet meer aanwezig zijn en aan pleksgewijze littekens.
De conditie van de hoofdhuid bij deze aandoeningen wordt ook wel eens vergeleken met een slagveld.

Wanneer de ziekte in een beginnend, actief stadium is moet zo snel mogelijk een dermatoloog worden geraadpleegd om de schade te beperken.
De dermatoloog zal om de mogelijke oorzaak te achterhalen een biopt uitvoeren.
In een later stadium, wanneer de ziekte voorbij ofwel uitgedoofd is, heeft de hoofdhuid een afwijkende dikte. De huid is dan heel dun of juist heel dik. Dit is afhankelijk van de mate van littekenvorming die voor elke persoon anders is.


Zijn alopecia cicatricialis en pseudopélade van Brocq te behandelen?

Alopecia cicatricialis Pseudopélade van Brocq

De behandelingen van alopecia cicatricialis en Pseudopélade van Brocq bestaan uit symptoombestrijding. Het proces kan in de actieve fase slechts geremd of gestabiliseerd worden met ontstekingsremmende middelen zoals corticosteroïden.

Het verdwijnen van de symptomen betekent echter niet dat haargroei weer zal plaatsvinden. De haarwortelzakjes zijn immers afgestorven.
Mocht men ontevreden zijn met een geheel of gedeeltelijk kaal hoofd, dan is men aangewezen op een haartransplantatie, een haarprothese of gedeeltelijke haaraanvulling.

Bron: Stichting HAARcentrum