VRAGEN & ANTWOORDEN
VRAGEN & ANTWOORDEN                               FABELS & FEITEN

Bijna iedereen heeft weleens een probleem met zijn of haar haar.
Het verstandigst is om daarvoor altijd even bij de kapper langs te gaan en het probleem voorleggen.
De meest gestelde vragen en de antwoorden zijn hier op een rijtje gezet. Inclusief een heleboel handige tips en trucs.

VRAAG:
Mijn haar wordt al na één dag vet en ik moet het dus elke dag wassen. Hoe moet ik dat doen en kan ik dat vet worden voorkomen?

ANTWOORD:
Vet haar wordt veroorzaakt door een verhoogde vetproduktie in de talgklieren, direct onder de hoofdhuid.
Het helpt zeker om het haar meer volume te geven en ervoor te zorgen dat het haar niet teveel direct op de hoofdhuid rust, bijvoorbeeld door het te touperen. Een permanent of een "coupe soleil" zorgen voor meer volume. Gebruik altijd produkten die het haar verstevigen en breng een haarspray of een versteviger direct bij de haarbodem (dus heel dicht op de hoofdhuid) aan als goede basis voor het kapsel.
Gebruik voor het wassen altijd zachte, milde produkten die speciaal geschikt zijn voor vet haar.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Als ik 's morgens uit bed kom staat mijn haar alle kanten uit. Bestaat er een truc om mijn piekerige haar in toom te houden?

ANTWOORD:
Ja, die is er zeker. Leg bijvoorbeeld 's nachts een zijden doek over het hoofdkussen. Zo voorkomt u dat het dekhaar over het kussen heen en weer schuift en ruw wordt.
Hebt u lang haar, dan kunt u dat het beste beschermen door het 's nachts in een vlecht te leggen, wel even werk en een beetje ouderwets misschien, maar veel beter voor het haar.
Gaan slapen met nat haar is ook niet echt een goed idee. Het haar droogt dan in de meest vreemde vormen en is de volgende morgen moeilijk weer in model te brengen.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik wil mijn haar graag laten groeien. Hoe kan ik de haarpunten verzorgen en gespleten haarpunten voorkomen?

ANTWOORD:
Vooral lang haar is voortdurend blootgesteld aan stress. En omdat het zoveel te verduren heeft is verzorging die ook preventief werkt heel belangrijk. Gebruik altijd alleen produkten, die speciaal geschikt zijn voor lang haar. Geef uw haar eenmaal per week een speciale kuur met een produkt dat bestanddelen bevat die het haar herstructureren en repareren en masseer de haarpunten met speciale fluids die een beschermend laagje vormen.
Lang haar vergt extra verzorging en een plan om uw haar te laten groeien kunt u het beste bespreken met uw kapper. Samen met hem of haar kunt u dan een knip-plan maken dat het kapsel in model houdt, de groei bevordert en verzorging gemakkelijk maakt.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Mijn haar is erg fijn en pluizig. Wat kan ik daaraan doen?

ANTWOORD:
Wie fijn haar heeft, heeft niet minder haar, het haar is gewoon dunner en daarom ziet het er minder weelderig uit. Bij fijn haar draait alles om de coupe en een bezoek aan de kapper is dus een eerste vereiste. Het haar moet goed in model geknipt worden, want dan gaat het nog sneller slap hangen.
Gebruik verder zachte produkten en volumeshampoos. Föhn het haar omhoog en uit het gezicht. Een andere prima truc: breng versteviger op handoek droog haar aan en föhn het nog een keer! Gebruik geen zware verzorgingskuren, want anders wordt het haar zwaar en plakkerig.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Mijn haar ziet er warrig en stro-achtig uit. Wat moet ik nu doen?

ANTWOORD:
Ga eerst eens met de kapper praten. Verzorging, maar ook de coupe, spelen hier een rol. Kneed in elk geval na het wassen een verzorgende haarcrème in het haar.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Mijn pony plakt altijd op het voorhoofd. Wat kan ik daaraan doen?

ANTWOORD:
Daar is een heel eenvoudige oplossing voor. Bespuit het haar met föhn versteviger en splits daarna de bovenste laag van de pony af met een skeletborstel.
Droog de pony van onderen met de föhn en gebruik daarvoor de minst warme stand (lauwwarm). Behandel het eerder afgesplitste dekhaar van de pony daarna op dezelfde manier.
Als het probleem blijft bestaan, ga dan even bij de kapper langs, want mischien is u pony te zwaar en moet hij op een luchtere manier geknipt worden.
Ook kan het probleem uw dagcreme zijn, als die te vettig is blijft de pony hiertegen plakken.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik verzorg mijn haar goed en gebruik speciale produkten. Toch blijft het slap en zonder glans.

ANTWOORD:
Slap en futlloos haar kan vaak het resultaat zijn van een overdaad aan verzorging.
Gebruikt u niet teveel produkt, waardoor het haar te zwaar wordt? Krullen zakken daardoor uit en vooral fijn haar krijgt dan minder volume en verliest zijn glans. Gebruik geen verzorgingsprodukten die niet overeenkomen met uw haartype. Bv. produkten voor beschadigd haar ter preventie. Als uw haar niet beschadigd is, is zo'n produkt te verzorgend en hecht zich aan het haar en daardoor wordt het zwaar.
Overleg eens met uw kapper om te zien wat de geschikte verzorging voor Uw haartype is en was het in elk geval op gezette tijden met een neutrale shampoo. Zo wast U het overschot aan verzorgingsprodukten weg en wordt het haar weer luchtig en los.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Na het wassen zit mijn haar soms behoorlijk in de knoop. Wat kan ik daaraan doen?

ANTWOORD:
Om te beginnen dit: wees een beetje voorzichtig tijdens het wassen. Dat is sowieso een goed idee.
Maar probeer ook eens het volgende: borstel uw haar ook voor het wassen zorgvuldig uit. Daardoor worden stofdeeltjes verwijderd en aan elkaar zittende haren al vantevoren uit de knoop gehaald, zodat dat tijdens het wassen in elk geval niet erger wordt.
Ook het gebruik van een voor uw haarsoort geschrikte conditioner kan helpen.
Begin met het uitkammen bij de punt en werk zo in gedeeltes naar het hoofd toe, op deze manier vermijdt u dat u "klit naar klit" kamt.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Bij het kammen en borstelen vliegen mijn haren alle kanten uit. Hoe kan dat en wat doe ik ertegen?

ANTWOORD:
De kans is groot dat u fijn haar hebt. De oorzaak is statische elektriciteit. Hoe droger het haar, des gemakkelijker ontstaat dit effect. Het ontstaat door wrijving dus: hoe meer U kamt of borstelt, des te groter wordt het effect. Het komt vooral voor in koude jaargetijden. Gebruik produkten voor droog haar en ook spoelingen en kuren helpen. De EHBO: maak u handen vochtig met water en strijk hiermee over het haar of spray een beetje van een "crash" kuur op u dekhaar. Ook het gebruik van een heel klein beetje wax kan helpen. En gebruik vooral kammen en borstels van natuurlijke materialen en geen nylon of plastic.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Is het normaal dat tijdens het borstelen haren uitvallen?

ANTWOORD:
Normaal gesproken raken we allemaal dagelijks tussen de 40 en 100 haren kwijt. Deze haaruitval is normaal en heeft niets te maken met kaalheid. Immers, als het haar vroegtijdig uitvalt of men zelf een haar uittrekt dan herstelt de haarwortel zich meestal weer en produceert een nieuwe haar.
Het wordt anders als het haar met bosjes gaat uitvallen. Dat wijst heel vaak op een gezondheidsprobleem en in dat geval doet u er verstandig aan de huisarts of de huidspecialist te raadplegen.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Help! Mijn permanent is veel te stijf uitgevallen. Wat kan ik doen?

ANTWOORD:
Om te beginnen: geen paniek! Vrijwel iedere permanent verliest al binnen een week ongeveer twintig procent van zijn sterkte en de kans is dus groot dat het probleem zichzelf binnen een paar dagen oplost. Probeer vooral niet om de permanent met veel water en een borstel alsnog in model te krijgen. Dat is alleen maar slecht voor het haar omdat - kort na een permanent - de keratine in Uw haar nog zacht en gevoelig is. Probeer daarom liever een intensieve kuur en trek het daarna over een grote, ronde borstel.
EHBO: Draai het halfdroge haar op grote wikkels en droog het voorzichtig. Laat het aanbrengen van permanent altijd aan de kapper over - die weet welke permanent geschikt is voor Uw haartype en zo voorkomt U veel narigheid.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Na de zomer zijn mijn haren uitgebleekt en droog. Hoe krijg ik ze weer mooi en in vorm?

ANTWOORD:
Een nieuw seizoen schreeuwt om een nieuwe look en een nieuwe kleur. Uw zomerkapsel valt in de herfst en de winter vaak nogal uit de toon. Dus dit is het ideale moment voor een bezoek aan de kapper. In de winter draagt men andere kleding - met andere kleuren - dan in de zomer, dus waarom ook het kapsel niet aangepast? Uitbleken door de inwerking van zon en zout water als men vaak naar het strand gaat, kan voor een belangrijk deel worden voorkomen door het haar 's zomers met after sun produkten te verzorgen minstens één keer per week een haarkuur en laat regelmatig beschadigde haarpunten door de kapper weghalen. Laat het haar na de zomer eerst tot rust komen voor u besluit een andere kleur te nemen.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik ben niet mooi blond. In plaats van mijn droomkleur is mijn haar na het blonderen geel geworden. Wat moet ik doen?

ANTWOORD:
De meest waarschijnlijke oorzaak voor dit probleem is dat u het produkt niet lang genoeg hebt laten inwerken. Vooral bij het blonderen van donker haar wordt het haar eerst rood en daarna pas blond. Wast men het produkt te snel uit, dan blijft er meestal een gelige tint over. Omdat elk haartype verschillend is, is het kleuren en blonderen van haar bij uitstek een zaak voor de gespecialiseerde kapper. Die is immers speciaal opgeleid als het om het kleuren van haar gaat. De noodoplossing hier is: verzacht de gele tint door een zilverkleurige haarkleurmiddel te gebruiken. Denk er wel om dat de inwerktijd drastisch bekort moet worden. Probeer het daarom eerst even op een proeflokje! Of het haar een paar keer met een zilvershampoo te wassen.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik heb mijn haar zelf geblondeerd en nu lijkt het meer op een bos stro. Wat kan ik doen?

ANTWOORD:
Haar kleuren en blonderen is eigenlijk werk voor specialisten. Kappers worden daar speciaal voor opgeleid. Het is daarom verstandig het aanbrengen van een andere kleur aan de vakman/vrouw over te laten.
Na het blonderen wordt het haar vaak droog en elke blondering is een ware beproeving voor het haar en is, na zo'n zelfbehandeling, het haar extreem droog dan helpt alleen nog de schaar en moeten tenminste de haarpunten eraf. Er bestaan speciale haarkuren voor geverfd en geblondeerd haar. Gebruik vooral geen gel of schuimversteviger, maar verzachtende haarcrème.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik vind mijn natuurlijke haarkleur wel erg saai, maar ik wil het beslist niet verven. Is er een alternatief?

ANTWOORD:
Kleurshampoos en kleurglansshampoos kunnen helpen het haar een beetje optische op te lichten of bij te kleuren, maar verwacht hiervan geen wonderen, want dit soort shampoos zorgt eigenlijk alleen maar voor glans, niet zozeer voor kleur.
Shampoo met walnoot-extract accentueert donkere tinten, kamille-extract zorgt voor een goudkleurige glans en henna trekt de kleur van natuurlijk rood haar op.
Ook kleurverstevigers kunnen de haarkleur iets ophalen maar kies hierbij altijd voor een kleur dicht bij u eigen haarkleur. Toch is het mischien verstandiger eens met de kapper te gaan praten. Een echte goede kleuring hoeft er helemaal niet als een "geverfd hoofd" uit te zien.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik probeer vaak nieuwe produkten uit, maar ze "pakken" lang niet altijd goed. Moet je bij een verzorgingslijn blijven?

ANTWOORD:
Haar en haar is twee. Geen twee mensen zijn gelijk en dus is ook het haar van iedereen verschillend. De kapper kan goed en individueel advies geven over goede en juiste haarverzorging die bij uw past.
Uw haar is geen test laboratorium en het voelt zich het beste bij een goede en vooral afgewogen verzorging. In elk geval zijn de produkten binnen één lijn op elkaar afgestemd en dus is het risico van conflicterende bestanddelen minder groot.
Bovendien, door veel te experimenteren weet men op de duur zelf ook niet meer wat wel en niet goed werkt.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Mijn haren zien er al aan de basis beschadigd en ongezond uit. Kan ik "van binnenuit" iets aan de gezondheid van mijn haar doen?

ANTWOORD:
Een goed idee is het gebruik van vitamine-B complex (verkrijgbaar bij de apotheek).
Ook kiezelaarde helpt het haar weer stevig en gezond te maken.
Belangrijk: laat u goed adviseren door de vakman/vrouw, want niet ieder mens is hetzelfde en het is belangrijk om de oorzaak vast te stellen.
Bovendien: verwacht geen oplossing binnen een paar dagen. Een vitaminekuur bijvoorbeeld begint pas na vijf tot zeven weken resultaat af te werpen.

Terug naar de vragen


VRAAG:
In het koude jaargetijde heb ik altijd last van roos. Heeft dat misschien iets te maken met mijn shampoo?

ANTWOORD:
Roos is het gevolg van een overmatige produktie van hoofdhuidcellen. De oorzaak daarvan is helaas nog maar gedeeltelijk in kaart gebracht. Wel is duidelijk dat droge lucht, bijvoorbeeld in ruimten die centraal verwarmd worden of waar de temperatuur geregeld wordt door een klimaatinstallatie of airconditioning (zoals in veel kantoorgebouwen), een van de boosdoeners kan zijn. Ook kan daardoor de hoofdhuid dus droger worden waarbij ook schilvering kan optreden. Goede luchtbevochting thuis helpt dus.
Gebruik daarnaast goede shampoos en anti roos shampoos. Een deel van de werkzame stoffen blijft achter op de hoofdhuid om deze te kalmeren en te verzorgen.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik heb mijn haar een paar dagen geleden in een coupe met onregelmatige plukken laten knippen. Nu ziet het er rommelig en onverzorgd uit.

ANTWOORD:
Loop eens bij de vakman/vrouw binnen en laat U adviseren. Mischien zijn de onderlinge verschillen in lengte te groot en kan de coupe met enig eenvoudig bijwerken gemakkelijk hersteld worden, zodat het er leuk, rommelig en een beetje sexy maar toch verzorgd uitziet. Want dat was tenslotte de bedoeling. Eventueel kunnen ook met kleuraccenten effecten worden bereikt, sommige lokken extra accentueren waardoor optisch hetzelfde effect wordt bereikt terwijl de coupe zelf toch goed verzorgd is.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik hou van een krullenkop en daarom gebruik ik vaak rollers. Maar het resultaat ziet er altijd erg onnatuurlijk uit. Hoe komt dat en wat doe ik verkeerd?

ANTWOORD:
Gebruik rollers of krullers van verschillende dikte, een beetje door elkaar heen.
Daardoor ontstaat een veel natuurlijker effect. Immers, in de natuur is ook niet elke krul hetzelfde.
TIP: Gebruik kleefrollers. Die zijn makkelijker te verwijderen en voelen ook minder onplezierig aan op je hoofd.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik heb van nature lichtbruin haar, maar ik wil graag een andere kleur. Wat is het beste advies?

ANTWOORD:
Alle extreme kleurveranderingen, zoals van blond naar rood of zwart, houden een zeker risico in. Immers het kan wel helemaal niet bij uw type, gelaatskleur of kleding passen. Het advies is dus om in dit geval bij roodachtige of bruinachtige tinten te blijven.
De kleur van het haar wordt in hoge mate bepaald door de huidskleur en een verandering van haarkleur kan al snel erg bleek maken. Stap daarom bij de kapper binnen, die is speciaal opgeleid op het gebied van haarkleur en kan een goed en verantwoord advies geven.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik draag mijn scheiding altijd aan een kant van mijn haar, maar dat past niet helemaal bij de vorm van mijn gezicht. Aan welke kant hoort de scheiding eigenlijk?

ANTWOORD:
De vorm van je gezicht bepaalt de plaats van je scheiding en een scheiding heeft grote invloed op de vorm van het gezicht. Om te beginnen, de ideale plek voor het begin van de scheiding is vanuit het centrum van één van de ogen.
Natuurlijk is de haarstijl ook van invloed. Overleg dit daarom eens met de kapper. Die kan helpen de juiste stijl voor het haar en gezicht te vinden. Eentje die bij de persoonlijkheid past.

Terug naar de vragen


VRAAG:
k gebruik regelmatig verstevigende gel. Wordt het haar hierdoor broos en kan het ook afbreken?

ANTWOORD:
Vaak zal het haar, na gebruik van gel, droog en misschien zelfs stug aanvoelen, vooral tijdens het borstelen. Dat komt omdat het produkt zich aan het haar hecht. Bovendien absorbeert gel vet. Dat versterkt het stugge effect.
Gewoon wassen is de remedie. Het haar wordt beslist niet broos door het gebruik van een goede kwaliteits gel.

Terug naar de vragen


VRAAG:
Ik kan niet goed met een verstevigende mousse overweg. Hoe moet ik die over mijn haar verdelen?

ANTWOORD:
Het gemakkelijkste is om de mousse niet op de handen te spuiten maar op een borstel. Gebruik daarvoor gewoon een simpele plastic skelet borstel.
Borstel de mousse nu door het haar. Op die manier wordt het produkt egaal over het hele haar verdeeld en niet alleen over de bovenkant.
Gebruik nooit teveel mousse tegelijk. Het is beter om met kleine beetjes aan te vullen. In één keer teveel gebruiken betekent opnieuw wassen, dit geld trouwens voor alle verstevigende produkten.

Terug naar de vragen