FABELS & FEITEN!!!
VRAGEN & ANTWOORDEN                               FABELS & FEITEN

Nog steeds zijn er een aantal fabels en feiten over haar.


Het maakt niks uit hoe mijn haar geknipt wordt, het zit toch nooit!
FABEL:
Een kapsel is afhankelijk van uw haargroeirichting, haardikte en uw kapper! Het gebeurd nog steeds dat mensen jarenlang hun haar naar achter kammen terwijl het haar zelf alle moeite doet om naar voren te vallen. Misschien is dat wel de reden dat uw haar niet zit. Laat de kapper eens een volledige haaranalyse doen voordat u een nieuw model neemt.
Durf te vragen!
Mocht u toch bij u vertrouwde model willen blijven, dan kan de kapper u informeren over de behandeling en de verzorging thuis.


Ik ben zwanger en mag mijn haar dus niet kleuren.
FABEL:
De zwangerschap zorgt ervoor dat uw hele hormoon systeem verandert. Hier reageert het haar op. Meestal "vergeet" het haar om uit te vallen tijdens de zwangerschap. Dit betekent dat u tijdens de zwangerschap relatief meer haar heeft dan na de bevalling. Ook kan de structuur tijdelijk veranderen. Hierdoor kan het voorkomen dat een haardos van 10cm. lang, onderin een andere structuur heeft dan bovenin. Als we het haar nu willen permanenten dan kan het dus voorkomen dat de kapper een diagnose stelt op de verkeerde structuur met als gevolg dat het bovenin wel krult en onderin niet. Het is dus wel mogelijk maar met de grootste voorzichtigheid van uw kapper!
Kleuren is echter minder afhankelijk van de structuur. Daarom kan het ook geen kwaad om te kleuren.


Na de bevalling is mijn haar dunner geworden.
FEIT:
Haar reageert opbepaalde hormonen. Hormonen zorgen ervoor dat haar groeit en dat het uitvalt. Tijdens uw zwangerschap zorgen de hormonen ervoor dat het haar "vergeet" om uit te vallen.Na de bevalling zorgt de hormoonverandering er weer voor dat de haren die vergeten zijn om uit te vallen alsnog uitvallen samen met de haren die normaal uit hadden moeten vallen. Dat is dus een dubbele haaruitval. De meeste mensen krijgen echter weer na een half jaar hun eigenlijke dos terug. Sommigen onder u moeten echter een haargroeifase overslaan en bij diegenen zal het ongeveer vier jaar duren voor alles weer bij het oude terug is. Heeft u na vier jaar nog steeds niet uw "eigen" haar terug dan is het misschien verstandig om een dermatoloog te raadplegen.

Mijn haar moet wel gesneden worden.
FABEL:
Modellen kunnen zowel geknipt als gesneden worden. Waarvoor de kapper kiest zal afhangen van de haardikte, haarvalling, huidige conditie, structuur en de draagvorm. Deze factoren kunnen per kappersbezoek varieren, dus kan het ook voorkomen dat de kapper de ene keer uw model knipt en het de volgende keer snijdt. Wel is het zo dat snijden meer geschikt is voor lossere modellen en knippen voor strakkere. Bij snijden heb je automatisch een fijnere punt effilage. Bij knippen heb je een bottere punt die ook beter bestand is tegen slijtage.

Mijn haar groeit sneller in de zomer dan in de winter.
FEIT:
In de herfst, winter en lente groeit uw haar gemiddeld ongeveer 0.9 cm per maand. In de zomer ligt dit gemiddelde echter rond de 1.3 cm per maand. De reden hiervoor is de hoeveelheid straling van de zon. Zonlicht zorgt voor de opname van vitamine A & D in het menselijk lichaam. Deze vitaminen bevorderen de aanmaak van diverse hormonen waaronder testosteron. En dit is een van de hormonen die de haargroei reguleren.

Alle shampoos zijn toch hetzelfde.
FABEL:
Dat zou net zoiets zijn als "Alle auto's zijn hetzelfde, 4 wielen en een stuur". Natuurlijk zit er wel degelijk verschil tussen shampoos. We zullen ze even doornemen.
 • De reguliere shampoo.
  Deze shampoo is voor mensen die geen problemen met hun haar hebben maar het goed willen verzorgen om het in conditie te houden. Zorg wel dat u geen shampoo gebruikt die een residu achterlaat op het haar. Hierdoor zal het haar minder volume krijgen en is er een grotere kans op allergische reacties.
 • De hoofdhuid regulerende shampoo.
  Deze shampoo let niet zozeer op de conditie van uw haar maar houdt de hoofdhuid in goede conditie. Mensen met aanleg voor roos, schilfers, jeuk en psoriasis hebben hier meestal baat bij. Let wel op dat u geen shampoos gebruikt die de hoofdhuid sterk reinigen. Deze zullen het probleem slechts tijdelijk camoufleren en niet voor een oplossing zorgen.
 • De conditionerende shampoo.
  Haar is een dode stof, dat is waar. Je kunt het echter vergelijken met een mooie eikenhouten kast. Als je die niet goed in de boenwas zet dan zal hij op den duur ook barsten, scheuren en krassen gaan vertonen. Een kwaliteits shampoo doet ongeveer hetzelfde voor u haar.
  Beschadigingen van de buitenkant opvullen, het haar sluiten of de binnenzijde verrijken met haareigen bouwstoffen. Ook hier moet u weer opletten dat u geen shampoo neemt die een residu achterlaat.

 • De conditioners.
  Het is altijd het beste om een shampoo en een conditioner te nemen die op elkaar zijn afgestemd. De shampoo heeft een reinigende werking en de conditioner een verzorgende. Wat veel mensen echter niet weten is dat de shampoo het haar klaar maakt om een conditioner te ontvangen, en een conditioner werkt beter op haar welk met de bijbehorende shampoo gewassen is.
  1+1 is dus niet 2 maar bij de kapper geldt 1+1=3!


Naar boven