LANG HAAR
Een enkele haar is zowel jong als oud op hetzelfde moment: bij de hoofdhuid een enkele maand en bij het uiteinde bv. drie jaar.
Is het mogelijk om haar te hebben wat een paar meter lang is? Als men weet dat het haar gemiddeld zo'n 1 tot 1.5 cm per maand groeit en een leeftijd kan bereiken tussen de 3 en 7 jaar is dat dus mogelijk maar ook zeldzaam.
Haren tot aan de taille is zo'n 80-90 cm en doet daar dus zo'n 7 jaar over.

De haargroei en leeftijd wordt vnl. genetisch bepaald en als men ouder wordt neemt de groeifase van het haar af. Dit heeft te maken met de hormoonwisseling in het lichaam.
Maar ook externe factoren kunnen invloed hebben. Algemene gezondheid en goede voeding zijn ook belangrijk voor een gezonde haargroei.
We weten dat een serieus gebrek aan ijzer de haargroei aantast. Maar ook dat als men met een ongezond crash-dieet (ondervoeding) begint, de haren na zo'n 6 tot 10 weken later kunnen uitvallen. Ook kan overmatig alcohol gebruik slechte haargroei bevorderen.
Er zijn sommige mineralen in het bijzonder belangrijk voor de groei van het haar. Bij een gebrek aan zink zal dat zich kunnen uiten in fijn, dun haar en haaruitval. Pro-vitamine B5 speelt niet alleen een rol bij de groei maar heeft ook invloed op de sterkte, elasticiteit en glans van het haar.

[LANG HAAR]

De volgende foto's laten de conditie van een haar zien van begin tot eind.

[1 cm van de hoofdhuid, 1 maand oud. In perfecte conditie.] 1 cm van de hoofdhuid, 1 maand oud.
In perfecte conditie.
[36 cm van de hoofdhuid, 3.5 jaar oud. Het is in beschadigde conditie. De schubben staan licht open.] 36 cm van de hoofdhuid, zo'n 3 jaar en 5 maanden oud.
Het is in beschadigde conditie.
De schubben staan licht open.
45 cm van de hoofdhuid, zo'n 4 jaar en 5 maanden oud.
Er zijn geen schubben meer over.50 cm van de hoofdhuid, zo'n 5 jaar oud.
Het einde is gespleten.