HOOFDLUIS
grootte hoofdluis en eitje in vergelijking met luciferkop

Omschrijving

Hoofdluizen zijn kleine beestjes. Ze zijn zo klein als een speldenknop of nog kleiner. Ze zijn grauwgrijs van kleur, maar nadat ze bloed hebben gezogen zijn ze rood. Door flink te kammen met een fijne stofkam boven een wit papier, een witte doek of een wasbak kun je de luizen zien.

neten

De eitjes van de hoofdluis (neten) lijken op roos, maar dan een soort roos die je niet kunt weg borstelen. Ze zitten net als luizen meestal dicht tegen de hoofdhuid aan, vooral op warme plekjes zoals achter de oren en in de nek. Ze zitten stevig aan de haren vastgeplakt. Weghalen met een kam of borstel lukt niet.


Hoe krijg je hoofdluis?

luis Luizen lopen over. De besmetting vindt daarom vooral plaats als kinderen met het hoofd dicht bij elkaar komen of als de haren elkaar raken. Maar ook via de kapstok, kragen van jassen, via mutsen, sjaals en het gebruik van borstels en kammen van anderen kan besmetting plaats- vinden. In het begin merkt het kind niets, maar dat wordt al gauw anders. De luis houdt zich in leven door bloed te zuigen uit de hoofdhuid. Hierdoor gaat het jeuken en gaat het kind zich krabben. Door dat krabben komen er kleine wondjes op het hoofd, die ontstoken kunnen raken. Er ontstaan dan korstjes.

Hoe vaak komt het voor:

Op peuterspeelzalen en scholen komt het regelmatig voor dat kinderen last hebben van hoofdluis. Iedereen (kind en volwassene) kan hoofdluis krijgen en dat heeft niets te maken met de gewone lichamelijke hygiëne zoals haren wassen.
neten op hoofd hoofdluis vergevorderd

Preventie:

 • Om besmetting te voorkomen.
  Niet elkaars muts, sjaal, das, haarspeldjes, borstel of kam gebruiken. Daardoor kun je proberen de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, als er luizen of neten zijn gesignaleerd. Controleer regelmatig de haren met een netenkam.


 • Om van hoofdluis af te komen.
  • Als u denkt dat uw kind luizen of neten heeft, kijk dan iedereen in huis even na om te kijken of ze ook besmet zijn.


  • Bij de drogist of apotheek zijn middelen te koop om hoofdluis te bestrijden. Gebruik bij voorkeur een lotion (Noury of Prioderm). Shampoo helpt in het algemeen niet afdoende. Lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing. Zet na het gebruik de lotion goed weg, zodat kinderen er niet bij kunnen. De lotions bieden geen enkele bescherming tegen het overlopen van luizen. kammen met netenkam Daarom heeft het geen zin om uit voorzorg de lotion te gebruiken. Gebruik de middelen dus alleen als er luizen of neten te zien zijn. Kam het haar na de behandeling dagelijks met een netenkam om eventuele uitgekomen luizen te verwijderen. Controleer het haar na de behandeling één keer per week.


  • Als de hoofdluis binnen 6 weken na een tweetal volledige behandelingen met een bestrijdingsmiddel waarin de stof malathion 0,5% zit weer de kop opsteekt, neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige van de GGD.


  • Na de behandeling met hoofdluislotion moet het beddengoed, knuffels  e.d. op minimaal 60° gewassen worden. Ook mutsen, sjaals en jassen moeten goed gewassen worden. Moeilijk wasbare kleding kunt u een week opbergen in een goed afgesloten plastic zak. Hierna moet de kleding goed gelucht en flink uitgeborsteld worden.


 • Meld het op de peuterspeelzaal of op school als uw kind hoofdluis heeft. Dit is erg belangrijk: de leiding kan dan de andere ouders informeren en zo proberen om verdere besmetting te voorkomen. Wanneer u als ouder zo`n melding krijgt, controleer dan zo snel mogelijk uw kind(eren).
neten in haar luis op nagel


Bron: De GGD