GESPLETEN HAARPUNTEN

[GESPLETEN HAARPUNT] Trichoptilosis is een in de lengte gespleten haar, beter bekent als "gespleten punten". Het ontwikkelt zich als de beschermende schubbenlaag beschadigd of verdwenen is. Elk fysisch of chemisch trauma waaraan het haar blootstaat kan uiteindelijk leiden tot het splijten ervan.

  • Te vaak wassen (met verkeerde shampoo), verven en permanenten kan het haar beschadigen. Dit komt vaak voor als men te onvoorzichtig hiermee omgaat. Laat chemische behandelingen dus ook altijd over aan een goede kapper.
  • Het te krachtig te borstelen. Te vaak het gebruiken van elektrische rollers, krultang en te warme föhn, kan het haar beschadigen waardoor het breekt.
  • Het onbeschermd blootstellen aan de zon en openlucht zorgt voor droog haar en verlies van kleur.
De beschadigde haar spijt in twee of drie delen en de gespleten delen kunnen wel twee of meer cm lang zijn. Hoe groter de beschadiging hoe meer gespleten delen het zal hebben. Het splijten van meerdere centimeters in lengte en in meerdere haren is mogelijk in zwaar beschadigd haar.

Soms gebeurd het dat de beschadiging zich ontwikkeld ergens in het midden van het haar en dit zorgt dat het op die plek breekt in delen, maar nog bij elkaar wordt vastgehouden bij het begin en eind van het haar.

Gespleten haaruiteinden ontwikkelen zich eerder in broos haar, wat weer ontwikkeld kan worden door andere haarschacht gebreken. Zoals trichorrhexis invaginata, monilethrix, trichothiodystrophy, pili torti.

Als de haarschacht eenmaal beschadigd is, is het onmogelijk om hem te vervangen. De beste remedie is om het beschadigde gedeelte eraf te knippen. Behandelingen die erop gericht zijn om de versleten delen "te lijmen" zijn maar van tijdelijke aard, maar wel van belang als men het haar perse niet wil knippen.

   GEZONDE HAREN
    [GEZONDE HAAR]

BESCHADIGDE HAREN