HAARKNIPSELS

Föhnen hoeft en kan niet meer

(foto Silvio Fasano/ AP ©) Klanten van een kapsalon in Alassio drogen hun haar op straat. Het is er warm genoeg voor en in de salon is geen elektriciteit voor het föhnen. De Italianen hebben hun koelkasten en airconditioners op de hoogste stand staan en daarom is er een tekort aan elektriciteit.
(Bron: PZC (27-06-2003))

Rood haar gen tegen pijn

  
Blonds have more fun, luidt een gezegde. Maar het zijn roodharigen die uiteindelijk het meeste plezier in het leven beleven. Onderzoek wijst namelijk uit dat het 'rood haar gen' ook verantwoordelijk is voor een hoge pijngrens.

Het gen, Mc1r wordt geassocieerd met rood haar en een licht huidtype. Tijdens een onderzoek is men er achtergekomen dat roodharige vrouwen beter in staat zijn pijn te verdragen dan andere proefpersonen. Alle proefpersonen kregen de sterke pijnstiller pentazocine toegediend. Zowel roodharige mannen, als mannen en vrouwen zonder roodhaar, bezaten een evenredige, lage pijngrens. Dit in vergelijking met roodharige vrouwen, die veel beter op het medicijn reageerden.

Het onderzoek toont tevens aan dat mannen en vrouwen gebruik maken van verschillende zenuwbanen om pijnprikkels te geleiden. Wanneer ze dezelfde zouden gebruiken, dan zou het roodhaar gen namelijk dezelfde impact hebben op beide seksen.

Het resultaat van het onderzoek maakt het voor dokteren makkelijker om pijnstillers voor te schrijven. Naast de sekseverschillen, kan de arts tevens kijken naar de genetische verschillen. Dit onderzoek staat in schril contrast met eerdere berichten, dat roodharigen juist gevoeliger zijn voor pijn.
(Bron: Reuters Health (25-03-2003))


Kuis kapsel voor dochter priester

  
Een 16 jarig meisje uit de Bosnische stad Bileca stelt het sprookjesfiguur Rapunzel in de schaduw. Haar vader - een Servisch-orthodoxe priester - heeft namelijk al bij haar geboorte besloten nooit het haar van zijn dochter te knippen. De blonde lokken zijn nu bijna twee meter lang en dat stelde het meisje in staat om alleen in heur haar gehuld te poseren voor de plaatselijke krant `Glas Javnosti'.
(Bron: AD)

De man loopt in

  
Uit een recent onderzoek dat het mannenblad Men's Health hield onder 685 willekeurige mannen en vrouwen tussen 18 en 50 jaar (het grootste landelijke onderzoek ooit naar het zelfbeeld van de man) bleek da de Nederlandse man ijdeler is dan ooit en zijn uiterlijk nooit zo veel aandacht heeft gekregen als nu. Een opmerkelijk iets is dat meneer voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis per maand meer geld uitgeeft aan kleding dan de vrouw en dat hij zowaar vaker naar de kapper gaat! Want toch nog 44% van de heren gaat maandelijks onder de schaar (vrouwen 32%). Ook vindt 11% het doodnormaal om bij de plastisch chirurg lichaamsverfraaiingen te laten boetseren, terwijl dat cijfer bij vrouwen hapert bij 9%. EN WAT LAAT HIJ ALS EERSTE DOEN? EEN HAARTRANSPLANTATIE! Zo'n 25% overweegt het en 37% is vast van plan (of doet het al) om de rest van zijn leven medicijnen tegen haaruitval te nemen.
(Bron: Elsevier)

Kapselveranderverbod

  
BECKHAM De Britse stervoetballer David Beckham mag voortaan nog maar één keer per jaar van kapsel veranderen. Dat staat, naar verluidt, in zijn nieuwe contract met Manchester United. De voetbalclub zou de eis gesteld hebben omdat veel van de Beckham-merchandise (poppetjes, vlaggetjes, mokken, affiches) vorig jaar al uit de tijd was vóórdat het in de winkels lag. Vorig seizoen maakte Beckham er namelijk een sport op zich van om radicaal van haardracht te wisselen, en United wil met de clausule controle houden op haar meest winstgevende onderdeel. De club verdient een kapitaal aan Beckhams portretrecht: hij is de populairste man van Engeland.
(Bron: NRC)

Haar en imago

  
Het is niet echt een baanbrekend onderzoek, maar onderzoekers van de Yale University in de USA waren nieuwsgierig naar het verband tussen haar en imago. Ze onderzochten het effect dat haar, haarlengte en haarkleur op hun omgeving heeft. We wilden je de resultaten niet onthouden: vrouwen met halflange, donkere, wilde krullen komen over als intelligent en open, maar niet zelfverzekerd. Vrouwen met lange donkere krullen, zoals Julia Roberts, worden beschouwd als vrolijk, maar niet bijster intelligent. Voor wie sexy en verzorgd wil overkomen, is lang, steil blond haar zoals Elle Macpherson een must. Een coupe à la Meg Ryan wordt geassocieerd met een zorgeloos type. Kortgeknipt donker haar is volgens de onderzoekers een kenmerk van zelfverzekerdheid. Wat een knipbeurt al niet voor je ego kan doen!
(Bron: De Telegraaf)


Geen verband blaaskanker

Er blijkt geen rechtstreeks verband te zijn tussen het intensief en langdurig gebruik van permanente kleuringen en de verhoging van het risico op blaaskanker. Dit heeft de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) bekend gemaakt naar aanleiding van een bericht in de Consumentengids van augustus. Haarkleurproducten dienen volgens de Europese en Nederlandse wetgeving veilig te zijn. Voor haarkleurstoffen gelden zelfs specifieke regels. De veiligheid van de producten wordt uitgebreid getest, voordat ze op de markt worden gebracht. Fabrikanten houden hierbij ook rekening met de professionele gebruiker, want ook kappers moeten de producten veilig kunnen gebruiken. Uit uitgebreide studies gedurende vele jaren is gebleken dat haarkleuringen veilig zijn. Haarkleuringen behoren tot de best onderzochte cosmeticaproducten en zowel consumenten als kappers kunnen deze zonder zorgen blijven gebruiken, aldus de NCV.

Mannelijke kaalheid

Onderzoek heeft aangetoond dat de helft van de 2,7 miljoen kale of kalende Nederlandse mannen zich iedere dag zorgen maakt over zijn haaruitval. Een deel van deze mannen kampt met depressies en andere ernstige psychische klachten. In Men’s Health stelt dermatoloog dr. I. Boersma dat dit leed onnodig is, omdat er een medicijn bestaat dat erfelijke mannelijke kaalheid stopt: Finasteride. De werking en veiligheid van dit middel is al in 1997 door de Amerikaanse overheid vastgesteld en wordt sindsdien behalve in de VS ook in de meeste Europese landen door artsen aan kalende mannen voorgeschreven. Alleen Nederland heeft het medicijn nog niet toegelaten. Waarom het middel in Nederland niet verkrijgbaar is, is onbekend. Feit is dat de toelating van Finasteride grote financiële consequenties kan krijgen als honderdduizenden mannen de kosten van het medicijn bij hun zorgverzekeraar willen declareren.

Spiegeltje Spiegeltje

  
Twee op de drie Amerikaanse vrouwen verzorgen hun haar met behulp van de achteruitkijkspiegel in hun auto. Niet zo erg, ware het niet dat ze dit tijdens het rijden doen. Dit blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten, uitgevoerd in opdracht van de organisatie ’Salon Selectives’. Psycholoog dr. Joyce Brothers reageert geschokt op het onderzoek: Het is alarmerend dat de vrouwen hun aandacht niet bij het verkeer hebben. Volgens het onderzoek beperken de activiteiten zich niet alleen tot het kapsel, want 72% van de ondervraagden werkt ook haar make-up bij tijdens het rijden of is aan het bellen. Dat het kapsel hoofdzaak is voor Amerikaanse vrouwen, blijkt ook uit andere onderzoeken, aldus de psychologe. De meeste jonge vrouwen denken net zo vaak aan hun haar als aan sex. De tijd dat men aan deze onderwerpen denkt, loopt op tot 43 minuten per dag. Eén op de drie vrouwen is bovendien van mening dat het haar hun meest sexy kenmerk is.

Vier haren van Gauguin?

  
Een Nieuw-Zeelandse familie beweert een schilderij van Paul Gauguin te bezitten, maar de experts hebben zo hun twijfels. Zeegezicht, toegeschreven aan Paul Gauguin. Bron: ARTSCAPE Gallery Ltd. Toch beschikt de familie volgens wired news over indrukwekkende bewijzen. Vier haren die in de verf zitten geplakt moeten uitkomst bieden: het DNA van de haren gaat vergeleken worden met dat van een Deense nazaat van de impressionistische schilder.

KAAL = Minderwaardig????

Onderzoeker J.Shapiro van de CHRF (de Canadese Hair Research Foundation) weet het zeker: wie kaal wordt heeft minder kans op succes. Nou, dat klopt. Zet Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik (al bijna kampioen) tegenover Sparta-preses Jan van Rijn (al bijna gedegradeert) Zet de Ameri- kaanse tenniser Andre Agassi (still going strong) tegenover de Muiderbergse tenniser Richard Krajicek (weer eens ziek,zwak en misselijk) . En zet Canal+-sportbaas Kees Jansma (als een jonge god!) tegenover Studio Sport-sportbaas Gio Lippens (net 40 en toch overspannen).
Goed onderzoek!!?

Limmerick

Hij is een buitengewoon moderne kapper maar is nu eenmaal geen moppentapper.
Daarom is er voor ieders plezier nu grootbeeld voor hem en voor de klant die zich verveelt, maar wat hij wel haat is zo'n zapper.

Drie fases van haargroei

De langste haar ooit gemeten was 7,92 meter. Een uitzondering,want gewoonlijk worden haren maar tussen de 36 en 72 centimeter omdat ze maar drie tot zes jaar blijven leven. Het levensritme van haren omvat drie fases. Bij normal haar is 85% aan het groeien. 1% heeft een dag of twintig nodig om te rusten. En de rest,14%bevindt zich ongeveer drie maanden in de uitvalfase.

Kaal = Kansloos?

Amerika is een actiecomite rijker:Hairpac. Deze club meent dat kale mannen in de politiek gediscrimineerd worden. Want? Want minder dan 25 procent van de gemeenteraad van New York is kaal, terwijl bijna 50 procent van de bevolking kaal of kalend is! Schande! Boe! Hebben we dan niks van de geschiedenis geleerd?! Overigens is Hairpac nog niet zo'n grote club;hij bestaat uit een elektricien en een barkeeper. Twee man dus. KALE SUKKELS.

Haar-Helm internationale rage

De leider van de Britse conserva- tieven, William Hague, is door zijn tegenstanders van Labour afge- beeld met het haar van de Iron Lady, beter bekend als Margaret Thatcher. Deze dame regeerde Groot-Brittanië tien jaar lang met ijzeren vuist en daardoor niet erg geliefd bij de meeste Engelse. Zou het daardoor komen dat Hague verloren heeft!

Eigen haar lekker?

CAïRO - Een Egyptisch dienstmeisje heeft een jaar lang haar eigen haar opgegeten. Een arts in haar geboorteplaats Mansura verwijderde operatief een halve kilo haar uit de maag van de vrouw. De 23-jarige Hanan Ahmed Mohammed werkte als dienstmeisje in Caïro. Op een dag vond ze bij het opstaan plukken uitgevallen haar in haar bed. Ze besloot de lange zwarte haren maar op te eten en sindsdien maakte ze daar een gewoonte van. Haar werkgever kwam achter dit merkwaardige ritueel en liet haar door een psychiater met electroschokken behandelen. Aangezien dit niet hielp keerde het depressieve meisje terug naar haar moeder. Met buikpijn meldde ze zich vervolgens bij een arts in Mansura. Deze constateerde de haarbal op een röntgenfoto en verloste de Egyptische van de klomp haar.

Tongbreker

Spreek de volgende zin snel uit:
Kapper Knap, de knappe kapper, knipt en kapt heel knap. Maar Knip, de knecht van kapper Knap de knappe kapper, die knipt en kapt nog knapper dan kapper Knap, de knappe kapper, knipt en kapt.

Liefde is...mooi haar

Voor drie op de vier Nederlanders is lelijk haar van een geliefde een regelrechte afknapper. Recent onderzoek naar de aantrekkingskracht tussen de seksen wijst uit dat mooi, verzorgd haar het Nederlandse hart sneller laat kloppen. Seksuologe Vera Steenhart bevestigt dat goed verzorgd haar de zintuigen streelt. "Het is een blikvanger, het ruikt prettig, het vraagt om aanraking en je kunt er zelf mee aanraken. Als je haar goed zit, draagt dit bovendien bij aan je zelfvertrouwen en je gevoel aantrekkelijk te zijn."

 
 
KNOFLOOK HELPT TEGEN HOOFDLUIS

BUENOS AIRES - Argentijnse wetenschappers hebben ontdekt dat de stof die knoflook zijn geur geeft, een remedie is tegen hoofdluis. Dat meldde de krant Clarin maandag.
De onderzoekers van de universiteit van Cuyo in de provincie Mendoza kwamen er min of meer per ongeluk achter dat hoofdluis niet tegen knoflookextract kan. Zij waren bezig op verzoek van een landbouwer uit de omgeving een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen insecten te zoeken. Een druppel op elke luis bleek voldoende. De beestjes stierven vermoedelijk aan verstikking.
Een antiluizenmiddel op basis van knoflookessence is uitgeprobeerd op een kinderdagverblijf met een ernstig luizenprobleem. Het resultaat was dat de hoeveelheid luizen binnen een week na een enkele dosis met 96 procent was verminderd.
Volgens de krant komt het nieuwe luizenmiddel volgende maand op de markt. De sterke knoflookgeur wordt gemaskeerd met pepermuntlucht. Argentinië is de op een na grootste producent van knoflook in de wereld, na China. Het exporteert driekwart van de oogst.
(Bron: Telegraaf (4-11-2002))

HEUR HAAR

Engelse vrouwen vinden hun kapsel belangrijk. Bij een bad hair day hebben ze er maar liefst honderd pond (163 euro) voor over om dat weer toonbaar te maken. En het gaat nog verder. Ruim zes procent meldt zich ziek als heur haar niet wil. Ze durven de mensheid dan niet onder ogen te komen. Schotse vrouwen vinden hun kapsel minder belangrijk. Zij hebben slechts vijf pond (8,05 euro) over voor een bezoek aan de kapper. Schotten zijn dus echt zuinig. Allemaal echt weten-
schappelijk vast gesteld. Door shampoofabrikant Organics.

JALALABAD HOUDT VAST AAN BAARD EN BURQA

JALALABAD - 21 november 2001 - Voor Mansoor, een van de weinige kappers in de Oost-Afghaanse stad Jalalabad, is er sinds het vertrek van de Taliban weinig veranderd. "Het is nog altijd verboden voor me om een baard te scheren", zegt de 18-jarige kapper, die in de twee jaar dat hij nu kapper is nog nooit een baard heeft geknipt. Tijdens het bewind van de Taliban, die hier van 1996 tot vorige week aan de macht waren, stond er een gevangenisstraf op het scheren van de baard. Nu de nieuwe machthebbers het hier voor het zeggen hebben, is dat afgeschaft, maar het is nog altijd niet toegestaan om de baard eraf te halen. "De nieuwe gouverneur heeft alle mannen opgeroepen om hun baarden te laten staan", vertelt hij, staand in zijn kapsalon met smoezelige posters en smerige spiegels aan de muur. Mansoor is het eens met het verbod. "Haar kan ik knippen, maar een baard niet, dat is on-islamitisch." Terwijl in de hoofdstad Kabul en in het noordelijke gedeelte van Afghanistan veel bewoners het vertrek van de Taliban vieren met het afscheren van baarden en het afleggen van de burqa, het verplichte, alles verhullende gewaad voor vrouwen, is er in het oosten van Afghanistan nog altijd weinig veranderd. De nieuwe machthebbers zijn bijna even conservatief en strikt religieus als de Taliban. (Bron: Deventer Dagblad.)

INSULINE EN VERVROEGDE KAALHEID

Kaal worden is al erg genoeg, maar nu wordt haarverlies ook al in verband gebracht met suikerziekte! Volgens nieuw onderzoek in het toonaangevende medische vakblad The Lancet lijkt kaalheid te duiden op insulineproblemen. Volgens de onderzoekers is er een sterke relatie tussen kaalheid op jonge leeftijd en afweer tegen insuline, een te grote insulineproductie van de alvleesklier en suikerziekte. Aan het onderzoek werkten 154 mensen mee in de leeftijd van 19 tot 50. Alle deelnemers vertoonden voor hun vijfendertigste al tekenen van kaalheid. De onderzoekers voerden bloedonderzoek uit en verzamelden gegevens over gewicht, medicatie en chronische aandoeningen van de mannen. De onderzoekers pleiten voor een uitgebreid onderzoek naar de kans op hartziekten en diabetes bij mannen die extreem vroeg kaal worden. (Bron: The Lancet.)

PEP IN JE HAAR

Als de lucht buiten droog is, verliest je haar vocht aan de omgeving en wordt droger. Je hoofdhuid maakt ook minder talg aan. Daarom zit je haar aan het eind van de winter vaak niet lekker. Kort haar? Gebruik wat vaker een haarpakking of -masker. Lang haar? Masseer crèmespoeling, haarpuntenconcentraat of hot-oil in de punten.

ALS JE HAAR MAAR GOED ZIT...

Uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de vrouwen haar kapsel belangrijker vinden dan haar kleding. Ook is gebleken dat 83 procent van de vrouwen en 65 procent van de mannen ontevreden is over hun haar. Jaarlijks worden er vele honderden miljoenen guldens uitgegeven aan haarproducten, maar desondanks lukt het ons kennelijk niet die haardos onder controle te krijgen.
(Bron: Telegraaf)

HAARPROBLEMEN

Lever Fabergé heeft een onderzoek gedaan naar de haarproblemen van mannen en vrouwen. Bij mannen is roos het belangrijkste probleem, terwijl vrouwen fijn en futloos haar als hun grootste probleem beschouwen. Verder zijn mannen ook erg bezig met de dikte van het haar. Haaruitval en dunner wordend haar staan dan ook respectievelijk op de tweede en derde plaats in hun haarproblemen top 10. Vrouwen hebben op de tweede en derde plaats vooral last van droog en beschadigd haar en allergieën. Haaruitval staat bij hun pas op de zesde plaats en roos op de zevende.

FATALE HAARVERF

Een vrouw in Engeland is overleden nadat zij haar haar had geverfd. De Daily Telegraph meldde dat de 39-jarige Mrs Narinder Devi zich enkele minuten nadat ze de haarverf had aangebracht onwel voelde. Een uur later werd de dood geconstateerd. Pathologen vertelden de onderzoeksjury dat ze was overleden door een allergische reactie die ‘zeer waarschijnlijk’ was veroorzaakt door de haarverf. Volgens haar man had de vrouw niet voor gebruik een testje gedaan op een stukje van haar huid zoals wordt aanbevolen.

DODELIJK KAPSEL

Een 33-jarige Fransman is doorgedraaid wegens een mislukte knipbeurt. Omdat zijn moeder hem een lelijk kapsel bezorgde, schoot de man haar en zijn vader dood. Voor de rechtbank van Nevers moest de man zich voor zijn daden verantwoorden. De werkloze man was een paar weken voor het bloedbad weer bij zijn ouders ingetrokken. Zijn moeder had hem naar zijn idee een lelijk kapsel bezorgd. Toen de man zijn mislukte haardracht in de spiegel zag, ging hij door het lint en schoot zijn ouders dood.
(Bron: De Telegraaf)

RECORD HAARLENGTE

Op 77-jarige leeftijd is Hu Sengla, de man met het langste haar ter wereld, overleden. Op de dag van zijn overlijden mat de haardos van het Hmong-stamhoofd 5,79 meter. Hu Sengla haalde in 1997 het Guinness Book of Records. Toen was zijn haar nog 5,15 meter lang. De wereldtitel blijft echter in de familie: de 88-jarige broer van het stamhoofd heeft een haardos van precies 5 meter.

REMBRANDT IN DE KRULLEN

Madame Tussaud in Amsterdam verzorgt haar mensen volgens Metro goed. Soms is het tijd voor regulier onderhoud. Het haar van de wassenbeelden - dat van echte mensen afkomt - word dan gewassen en geföhnd. Rembrandt kreeg zelfs een nieuw permanent- je. Nadat de schilder onder handen was genomen, mocht hij weer terug naar zijn atelier op de vierde verdieping.

GENTHERAPIE VOOR NIEUW HAARKLEURTJE

Albinomuizen danken hun witte haar aan een minieme genetische variatie, die ertoe leidt dat ze geen haarpigment maken. Daar is iets aan te doen, ontdekten Amerikaanse biologen, zo meldt het dagblad Trouw. Met een zelfgebouwd molecuul wisten de wetenschappers de enzymen zo ver te krijgen, het kapotte gen te herstellen, waarna de productie van haarpigment weer begon. De biologen injecteerden hun molecuul in de huid van albinomuizen. Na enige tijd zagen ze in het behandelde gebied inderdaad wat gekleurde haartjes opkomen. Het waren er slechts een paar en de kleur bleef erg vaal. Lang duurde het niet, want na drie maanden bleken de behandelingen al weer uitgewerkt. De onderzoekers die de 'kleurspoeling' hebben uitgevoerd, zien voorlopig geen reden om achterover te leunen. Want wat hebben de biologen nou werkelijk bereikt? Een paar lichtgekleurde haartjes bij albinomuizen Voorlopig hebben we nog heel wat flesjes haarverf nodig!

NO FUN FOR BLONDS

Onderzoek door een universiteit heeft in IJsland een opmerkelijke vorm van discriminatie aan het licht gebracht. Mensen met blond haar verdienen er minder dan landgenoten met bruin, rood of grijs haar. Een van de schijnbaar onbelangrijke vragen ging over de kleur haar van de ondervraagde. Hieruit ontspon zich een voor de overwegend blonde IJslanders schokkend patroon dat losstaat van de sekse: mensen met kastanjebruine haren verdienen het meest, gevolgd door de gewone bruinharigen. Jammerlijk afzakkend op de IJslandse inkomensladder volgen roodharigen, grijsharigen en helemaal onderaan de blondharigen

VEEL KLEURIG KAPSEL LEIDT TOT HARTAANVAL

De schoonmoeder van een 24-jarige Chinees is met een hartaanval in het ziekenhuis opgenomen, nadat zij de deur voor hem had opengedaan. De jongeman had zijn haar met allerlei kleuren versierd om haar te verrassen. De vrouw was zo geschokt door de verschijning van de "duivel met gele haren", dat zij prompt hartklachten kreeg en in het ziekenhuis van Tianjin moest worden opgenomen. (Bron: AFP)

AFGHAANSE KAPPERS IN DE CEL

De fundamentalistische heersers van Afghanistan, de Taliban, hebben zeker dertig kappers laten oppakken omdat ze de haren van hun jonge klanten een Titanic-look gaven. Veel barbiers zitten al een week in de cel, aldus een anonieme kapper in Kaboel. Dat meldt het persbureau Reuter. Steen des aanstoots is de haardracht van acteur Leonardo DiCaprio in de film Titanic, de romantische rolprent die na drie jaar nu ook de bioscopen van Kabul heeft gehaald. Nogal wat jongemannen in de hoofdstad willen nu ook graag wat langer haar voor en een kortgetrimd nekkie, maar de Taliban verafschuwen deze westerse invloeden. Traditiegetrouw dragen de Taliban hun haren vrij lang en is een baard 'verplicht'. De zogenaamde religieuze politie trekt er dan ook op uit om uitingen van verwestering in de kiem te smoren.

HAAR FOLLIKELS MAKEN OOK HUIDCELLEN AAN!

Tot nu toe dachten we altijd dat de haarfollikels, de haarwortels, alleen maar nieuwe haren kunnen produceren. Nu is in Amerika ontdekt dat haarfollikels ook huidcellen kunnen aanmaken. Men vermoedde dit overigens al langer. In de jaren '70 ontdekte men al dat als mensenhuid door verbranding grotendeels verloren was gegaan, er juist rond de haarfollikels weer nieuwe huid begon te ontstaan. Juist bij gewonde huiden treedt dit mechanisme in werking. Omdat de aanmaak van deze specifieke huidcellen zo vlak onder de huid plaatsvindt, wil men nu ook weten of huidkanker ook vooral in dit type huidcellen ontstaat en of ze betrokken zijn bij extreem schilferige huidziekten zoals psoriasis. Heel nieuwsgierig is men ook naar het mechanisme dat bepaalt of de haarfollikels nieuwe haren of nieuwe huidcellen gaan afgeven.

KAPPER OF MAATSCHAPELIJK WERKER?

Ben jij ook zo iemand die in de kappersstoel z'n hele ziel en zaligheid op tafel legt? In Australië kunnen kappers zich vanaf nu bijscholen als maatschappelijk werker. Volgens een instituut voor geestelijke gezondheidszorg kunnen kappers een belangrijke rol vervullen bij de eerste opvang van klanten met sociale problemen. In Nederland hoef je niet bang te zijn dat je kapper zich ineens als maatschappelijk werker gaat profileren. De Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) vindt dat de kapper een speciale band met zijn klant heeft, maar dat het te ver gaat om maatschappelijk werk aan te leren.