PALEOLITHICUM, STEENTIJD (35.000 tot 9000 v.C.)

Haar en kapsels hebben een lange historie. De beroemde beeldjes van de Venus van Willendorf en van Brassempouy geven duidelijk bewijs dat er in de prehistorie ook vrouwen waren die er op lette hoe hun haar eruitzag. Dus ook toen hadden ze een begrip voor schoonheid en aantrekkelijkheid. Er zat aardig wat werk in die kapsels en ze deden het waarschijnlijk niet helemaal zelf. Er zijn ook kleine beeldjes gevonden uit Butmir in Bosnia met kort, netjes gekamd haar en deze zijn 7000 jaar oud.

De Venus van Willendorf (ca. 24.000-22.000 v.C )

Venus van Willendorf voorkant Aan de voorkant is te zien dat rijen gevlochten haar rond het hoofd zijn gebonden.

Venus van Willendorf bovenkant Van dichterbij zie je dat de rijen niet een ononderbroken spiraal is, maar bestaat uit zeven concentrisch horizontale banden die het hoofd omcirkelen, met nog twee halve banden beneden aan de achterkant van haar hoofd. De allerbovenste cirkel heeft de vorm van een rozet. De banden variŽren in grootte en wijdte. Aan de binnenkant van de groeven is iedere band duidelijk gescheiden door middel van een serie min of meer ruitvormige verticale inkepingen, sommige breed andere smal, die gelijkgesteld lopen in de onder en boven band. Deze inkepingen tussen de banden geven het effect van gevlochten haar.
Dat het bedoeld is om te zien als gevlochten haar is duidelijk.
Venus van Willendorf zijkant
Wanneer we het zien vanaf de zijkant lijkt het haar meer op haar, langer aan de achterkant en zoals echt haar naar beneden vallend.
Het kapsel bestaat uit zeven volle cirkels, duizenden jaren later werd zeven beschouwd als een magisch getal.

Zulk bewerkelijke behandeling van haar is bijzonder zeldzaam in beeldjes van deze tijd, en de aanzienlijke aandacht die de maker er aan besteed heeft betekend dat het een belangrijke betekenis had. In latere culturen werd haar beschouwd als een bron van kracht en als de zetel van de ziel.

Haar heeft ook een lange historie als bron van erotische aantrekkings kracht die, misschien wel verrassend genoeg, niet ligt in de kleur, stijl of lengte, maar in zijn geur. sarmunahead

The Kostenki Venus


Links: De Kostenki venus, 23.000 - 21.000 v.C..
Het hoofd laat rijen inkepingen zien die een haarstijl aangeven.Rechts: Hoofd van een vrouw, toe te wijzen aan de Aurugnacian. De haarstijl is naar achter alsof het haar vastgebonden is. In sommige Afrikaanse gebieden werd het haar ingesmeerd met aarde.

vrouw  (SiberiŽ) De Ochre Lady

 

Links: Hoofd van een vrouw (SiberiŽ) midden-periode.
Rechts: De Ochre Lady, met wat door de insnijdingen op golvend haar lijkt.


 Venus van  Brassempouy zijkant  Venus van  Brassempouy voorkant

 


De Venus van Brassempouy.
Een halflange haarstijl bekent als "Nubian".

 


Twee-gezichten hoofd van Balzi Rossi Homo Sapiens Neanderthalensis <-> Homo sapiens Sapiens
Aan de linkerkant het hoofd van Neanderthaler vrouw met een haarstijl zoals "Nubian". Bij het hoofd van de Homo sapiens Sapiens aan de rechterkant is niet duidelijk of het man of vrouw is en ook niet wat voor haardracht, maar het lijkt weelderig haar op het voorhoofd te hebben.


fig.1 fig.2 fig.3
Tekeningen van keramische beeldjes.

Kegelvormige kapsels zijn te zien bij de Venus van Tlatilco (Fig. 1), en de twee- gezichten Venus Tlatilco (Fig. 3). De haarstijl is gemaakt in een realistische manier. In de Europese Vroege Palleolithicum, werd vaak meer haar dan gezicht getoond.
Het tweede type kapsel is te zien bij de Venus twee-gezichten van Tlatilco (Fig. 2) In de Vroege Palleolithicum waren de twee types in dezelfde tijd aanwezig in de Balzi Rossi, ook al hebben ze waarschijnlijk allebei een verschillende oorsprong, en daardoor verschillende tradities.

Venus of Balzi Rossi Kunstmatige misvorming voor een puntige schedel vond plaats in belangrijke beschavingen, maar wordt ook nog steeds gedaan door sommige van de Melanesia, in Noord en Centraal Afrika. De relatie tussen de puntige hoofden in Paleolithicum sculpturen en het gebruik van schedel verlenging van de historische mens is niet aangetoond. Aannemelijk kan zijn dat schedel verlenging de oorsprong was voor de mode van puntige kapsels gedragen in de Paleolithicum periode. Bovendien zijn bij opgravingen niet zulke misvormde schedels gevonden.
puntig Afrikaans kapsel
Kapsels gedragen door bevolking nabij Afrika, waardoor het mogelijk is om een gelijkenis te veronderstellen met de haardracht van de antropomorfische sculpturen uit het Midden en Late Paleolithicum van Europa.

hoofd van  Homo sapiens sapiens
Een mannenhoofd van Homo sapiens sapiens.
Heeft haar en baard.Tenslotte nog zijn er ook andere meningen:
Het kapsel zonder punt is er in twee types: naar de "Nubian" stijl, wat ook een net over het haar heen zou kunnen zijn en het kapsel zoals bij de Venus of Willendorf wat ook een muts, gedeeltelijk of totaal met schelpen versierd zou kunnen zijn. Om dit te bevestigen is een "muts" van schelpen gevonden om het hoofd van de "Young prince" van de Arene Candide (Finale Ligure, ItaliŽ) welke resten liggen in de Archaeological Museum van Genova. Klik hier om de foto te bekijken.

Het is niet onmogelijk dat het gewoon gekamde haren zijn, ook al waren kammen in dat stadium van het Paleolithicum niet bekend.
De twee gezichten Venus van Tlatilco (Fig.2) onderscheid zich van de anderen (Fig. 1 en 3) door een kapsel te hebben zonder punt en, in dit geval is het denkbaar dat de kam reeds gewoon gebruikt werd.