GESCHIEDENIS VAN DE PERMANENT

Permanent gekruld haar gaat terug tot het begin van de beschaving. De egyptenaren wonden al haar rond stokjes, bedekt met klei en bakte dat in de zon. De oude pruikenmakers draaiden haar rond stokjes en kookte dat in water.
permanent wave Aan het begin van deze eeuw werd er een systeem uitgevonden waarbij het haar spiraalsgewijs rond wikkels werd gedraaid, de punten vastgemaakt met een veter.
Een borax pasta werd op het haar gesmeerd waarna het bedekt werd met flanellen doekjes om het haar te beschermen.
Daarna werd er hitte op toegepast met speciaal gevormde ijzers waarna het weer rustig moest afkoelen.
Later nam elektrische verwarming de taak van die ijzers over en het eerste elektrische permanent systeem werd geproduceerd.


wikkeltechniek wikkeltechniek wikkeltechniek

In 1905 vond Charles Nessler een zwaarlijvige draden machine uit welke elektrisch stroom leverde naar metale staven waar omheen haar was gewikkeld. De warmteontwikkeling hielp om de gewenste krul permanent te vormen.

Er werden twee wikkel methodes gebruikt. Lang haar werd van het hoofd naar de punten gedraaid (spiraal). Toen de bob lengte populair werd, werd de croquingnole wikkel techniek geÔntroduceerd; wikkelen van de punten naar het hoofd toe.Spiraal wikkeling

Croquingole wikkeling

Dit was duidelijk niet de meest comfortabele methode, de klant moest "lijden".
(wie mooi wilt zijn moet pijn lijden?)

permanent machine permanent machine permanent machine permanent machine
Ik vraag me af hoeveel vrouwen toch wel de angst hadden. Er was altijd de mogelijk van een elektrische schok of verbranding.

Een variatie op dit was een zelfde soort machine maar die stoom gebruikte om de wikkels te verwarmen.

stoompermanent machine

De eerste etappe in de ontwikkeling van de permanent zonder machine was de introductie van warmte wikkels ontwikkelt door Ralph Evans en Everett McDonough in 1932.
In dit proces werd het haar opgerold op smalle flexibele (exothermic pads) die een chemische mengsel (calcium oxide) bevatte dat geactiveerd (warmte produceerde) werd als het bevochtigd werd met water, het zorgde voor lang houdbare krullen.


uniperm uniperm

Daarna werd de UniPerm ontwikkeld - deze was gelijk aan de oude warmte permanent machine's, maar bij deze methode werden de klemmen voorverwarmd waarna ze over de wikkels werden geplaatst tot ze waren afgekoeld.


De permanent zoals we vandaag de dag kennen werd in 1941 als de COLD WAVE geÔntroduceerd. De vloeistof zet het haar open, laat het zwellen en maakt het zacht. Na een inwerkingtijd wordt het uitgespoeld en geneutraliseerd. Deze vloeistof zorgt er voor dat het haar weer sluit en de krul 'vastgezet' wordt.
Deze permanenten zijn meestal alkalisch en dus ideaal voor haar wat weerstand bied en voor sterk houdbare krullen.

Een variatie daarop is de EXOTHERMIC permanent. Een 'lauwe' permanent, deze werkt met een vloeistof die gemengd warmte opwekt, deze heeft een lagere alkalisch gehalte en verzorgd meer.

schuimperm

Schuim permanenten werden ook gebruikt, schuim lekt niet en was een aangenamere ervaring voor de cliŽnt.Ook een ontwikkeling was de zure permanent, deze heeft een totaal andere Ph waarde. De vloeisof heeft een warmtebron (bv droogkap) nodig om te activeren, ENDOTHERMIC proces genoemd.

volume
Nu zijn er ook semi-permanent systemen, zoals een volume behandeling. Deze geven een zachte omvorming in het haar welke zes tot acht weken houdbaar is. Deze zijn populair voor de kapsels van vandaag met zachte vormen en volume. Dit systeem houdt ook in dat grovere rollers worden gebruikt.


Ondanks alle verbeteringen in de permanent systemen wordt het haar nog steeds om een vorm (wikkel) gewikkeld net als de Egyptenaren dat zo lang geleden ook deden.
Maar gelukkig word heden het haar op een toch wat meer 'natuurlijke' manier behandelt, met meer zachtheid en veiligheid.