BAKKEBAARDEN

Om precies het spoor te volgen van de geschiedenis van de bakkebaard zullen we starten bij het begin, het allereerste begin.

Neandertaler We zullen kijken naar het bewijs van wat de eerste vorm van een man lijkt te zijn, welke verwijst naar Hominide (van de mens afstammend), die 4 miljoen jaar geleden bestond.
Als we kijken naar de versteende overblijfselen van die tijd is men tot de conclusie gekomen dat de 'Astralopithicus africanus' (een vroege mensvorm), de mogelijkheid had voor bakkenbaarden. Uitgebreide studie van skelet overblijfselen van deze mensvorm en ook van latere (Homo Erectus, Homo Neandertalis) vermelden dat de bakkebaard bijdroeg in de evolutie van de mens. Zoals bij voortplanting en verdediging.

Bewijs van bakkebaarden zijn gevonden in elke beschaving. De oude Egyptenaren geloofden dat bakkebaarden kracht en statigheid symboliseerde. Aanduidingen daarvoor zijn gevonden in afbeeldingen waarbij farao's met grote, glorieuze bakkebaarden te zien zijn. De Mycenaen beschaving, welke de vroegste vorm van de Griekse cultuur is, verheerlijkte ook de bakkebaard.

Griekse & Romeinse Periode

De Grieken verheerlijkten alle mannelijke dingen en wat is er mannelijker dan bakkebaarden? Weinig mensen realiseren zich dat bij hun Olympische Spelen de atleten weinig meer dan hun bakkebaarden droegen. ;-)

augustus Verder kijkend naar een andere belangrijke beschaving, dan vinden we in het bewind van Caesar Augustus, de eerste keizer van Rome, bewijs dat bakkebaarden lange tijd hoog werden gewaardeerd. Augustus legde niet alleen iedereen belasting op. Als mensen reisde werd niet alleen verlangd dat ze daarover belasting betaalde, maar werd ook gekeken naar een voorwaarde van de verordening waarin verlangt werd van mannelijke burgers om gecheckt te worden op gepaste bakkebaarden. Zoals te zien is droeg hij zelf bescheiden bakkebaarden en verlangde in een verordening dat ook zijn burgers in gepaste mate ze droegen.

Burgeroorlog tijdperk

In een meer modernere periode zien we dat de bakkebaarden voortleefden gedurende de Revolutie in Engeland. Een van de voorwaardes in de Engelse Akte van Rechten uit 1689 vastgesteld door het Parlement is het recht van " zich overgeven aan het laten groeien en onderhouden van enig gezichtsversiering, inhoudend doch niet beperkt tot baarden, snorren en zijbaardjes."
Dit recht was duidelijk overtreden door eerdere koningen. Het parlement dat het belang ervan erkende, wilde dat recht voor hun burgers behouden. Het lijkt alsof bakkebaarden verantwoordelijk waren voor de val van het absolutisme in Engeland en baande een weg voor het constitutionele bestuur.

Later zou de het onderwerp bakkebaard Engeland weer het verlies van de Amerikaanse Kolonies opleveren. Koning George III hield niet zo van bakkebaarden maar kon niet in zijn eigen land het recht van dat overtreden. Toch probeerde hij wel het dragen daarvan te onderdrukken in de KoloniŽn.
Koning George IV Ook al vinden we het niet terug in de Onafhankelijkheids Verklaring (1776), het verminderd niet het belang ervan, Thomas Jefferson had ze wel en heeft waarschijnlijk vergeten het punt te noemen. De opvolger van George III, Koning George IV realiseerde zich de fout van zijn voorganger en probeerde het te compenseren door zelf wel bakkebaarden te dragen.

Een voor deze pagina belangrijke gebeurtenis van de burgeroorlog was de naam "sideburn", de Amerikaanse naam voor bakkebaard. Ambrose E. Burnside Deze naam is afkomstig van Generaal Ambrose E. Burnside die erom bekend staat dat hij zijn naam uitleende aan het type 'zijbaardje' dat hij zelf droeg. Burnsides, zoals ze eerst genoemd werden werd al snel sideburns. Zijn erfenis aan Amerika was niet zijn leiderschap of gouverneur en senator van Rhode Island te zijn geweest. Zijn grootste geschenk was het geven van zijn naam aan wat sommigen de belangrijkste gezichtsversiering van al vinden, de bakkebaard.

Maar waar komt het Nederlandse woord ervoor vandaan?
Volgens het Etymologisch Woordenboek van Van Dale van de woorden: 'bakkes' en 'baard' (Hoogduits).

Twintigste Eeuw

De twintigste eeuw begon veelbelovend voor de bakkebaard in Amerika. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaf het Amerikaanse congres orders aan de militairen om hun bakkebaarden te laten staan als een symbool van verbonden kracht. Gedurende de Depressie konden ze zich geen scheermesjes of kappersbezoek veroorloven, dus bakkebaarden genoten een uitgebreide groei.

Elvis Presley De vijftige jaren brachten een nieuw geluid: Rock'n Roll. En de onbetwistbare King of Rock and Roll heeft meer dan wie dan ook in de geschiedenis gedaan voor de bakkebaard. Hij heropende de deur ervoor in die conservatieve periode. In 1967 werden snorren en bakkebaar- den een must, Sgt.Pepper van de Beatles was immers uitgekomen. Gedurende de jaren 70 lieten generaties hun bakkebaar- den staan als symbool van opstand en protest.

In de jaren 80 begon het dragen van de bakkebaard terug te lopen. Ze werden steeds minder zichtbaar op de tv en in films. De serie Miami Vice bracht het 'eendagsbaardje' in de schijnwerpers, waardoor vele dragers toch hun symbool van 'mannelijkheid' er af schoren.

Maar zo als met alles in de mode is het dragen van de bakkebaard toch weer teruggekomen in diverse vormen (zelfs bij vrouwenkapsels). Niet meer zo uitgesproken als in de jaren 1840-1869, al zullen er ongetwijfeld nog "diehards" zijn met net zulke bakkebaarden als Generaal Burnside had.

man bakkebaard vrouw bakkebaard man bakkebaard

 

 

Verschillende Bakkebaard Graduaties

 

Graduaties van de bakkebaard

 

 

 

 

 

KLASSE 1:
Dit zijn niet meer dan wat uitsteeksels op het gezicht en worden niet erkend door de bakkebaarden gemeenschap.

KLASSE 2:
Bakkebaarden die net tot aan de oorlel reiken zijn al wat acceptabeler maar nog niet 'je van het'.

KLASSE 3:
Draagt men de bakkebaard tot voorbij de oorlel dan pas is het de naam waardig.

KLASSE 4:
De bakkebaarden die doorlopen voorbij de oorlel tot aan de kaaklijn. Met recht een bakkebaard om trots op te zijn.

SCHAPENRIB:
Dit zijn bakkenbaarden die lopen tot aan de kaaklijn en breed naar de wang uitlopen in een rib vorm.

NEGATIEF SIKJE
Bij het negatief sikje is het juist op de plaats waar normaal het sikje zit glad.

LAMSRIB:
Deze zijn gelijk in vorm als de schapenrib maar in dunnere vorm.

WOLVERINE:
Zoals gedragen door de gelijknamige figuur uit de strip X-Men. Welbekend om hun lengte en naar buiten staand.

KORTE STIJL
Dit kapsel is gecombineerd met tamelijk lange, rechte bakkebaarden voor een eind jaren 90 look.

LANGE STIJL
De grootte van de bakkebaard zal over het algemeen in verhouding moeten zijn met de lengte van het kapsel.

MULLET STIJL
Het matje dat niet meer zo in is tegenwoordig kan dus verdoezeld worden met goed aansluitende, mooi gevormde bakkebaarden.

TREKKER STIJL
Deze puntige bakkebaarden geven een stoutmoedige uitdrukking, zeker in combinatie met een Trekker kapsel.

KORTE STIJL
Een teruggetrokken haarlijn wordt soms door mannen als een probleem gezien. Maar mischien is de oplossing korte bakkebaarden.