SHAMPOO

[kammen van nat haar]

Verzorging van het haar

Het zichtbare deel van het haar is feitelijk dood materiaal maar dient wel goed verzorgd te worden.
 • Teveel trekken aan het haar is slecht voor de groei.

 • Overdadig kammen, vooral met een te fijne kam kan de haarwortel beschadigen.

 • Overdadig borstelen beschadigd de cuticula, waardoor de cortex splijt (gespleten haar).

Behalve dagelijks borstelen met een niet te harde borstel behoeft een normale haardos ook elke week gewassen te worden. De frequentie hangt vooral af van de omgeving en de bezigheden. Spoelen gebeurt nadien best met niet-kalkhoudend water en het drogen mag niet te ruw of te snel gebeuren.

man wast haar Het haar is normaal helemaal omringd door een lipidische film die onmisbaar is voor zijn gezondheid. Een goede shampoo mag de structuur van het haar niet beschadigen. Vooral de cuticula is hiervoor zeer kwetsbaar. Shampoo's worden gebruikt om het haar te ontvetten, waardoor het stof en ander vuil, dat door het vet aangetrokken werd, mee verwijderd worden. Moderne shampoo's worden bovendien geformuleerd om:

 • Het neerslaan van calcium uit het (harde) water met de zepen in de shampoo te voorkomen.
  Deze neerslag doet het haar dof worden. Daarom werden zepen geleidelijk verdrongen door synthetische detergenten, bij voorkeur ;niet-ionogene tensio-aktieve stoffen.

 • Het haar niet te sterk te ontvetten.
  Volledig ontvet haar is immers ook dof en geladen met statische elektriciteit, dus helemaal niet mooi. De shampoo moet het haar dus in de eerste plaats mooi maken, eerder dan het te grondig te reinigen.

 • Te schuimen.
  Een shampoo die niet schuimt is nooit een commercieel succes geworden, hoewel een dergelijke shampoo voor het haar juist veel beter is.

haarwassen De voornaamste bestanddelen zijn dan ook laurylsulfaten (detergent), amine-oxyden, kationische polymeren en gehydrolyseerde dierlijke proteïnen (beschermend voor de keratine). Het toevoegen van additieven aan de detergerende componenten heeft vooral praktische en esthetische redenen: verbeteren van zachtheid, glans, volume; vergemakkelijken van vormgeving, drogen en kammen; verminderen van de statische elektriciteit.

Zure shampoo's zijn vooral aangewezen voor beschadigd haar, vooral na chemische vorm- en kleurbehandeling.

Na de shampoo worden vaak balsems en crèmespoelingen aanbevolen, vooral om het haar te ontdoen van statische elektriciteit, volume en glans te geven en eventuele beschadigingen van de cuticula te herstellen. De gebruikte componenten hebben een hoge affiniteit voor keratine en worden niet door water weggespoeld. Katiogene polymeren, proteïne-hydrolysaten, cholesterol, glycerol, panthenol, quaternaire ammoniumzouten en kleurloze henna worden vaak gebruikt.

De frequentie van wassen oefent geen enkele invloed uit op het terug vet worden of het uitvallen van het haar. De frequentie van wassen zal dus hoofdzakelijk ingegeven worden door esthetische redenen of wegens het sneller vuil worden van het haar (werk, sport,...).

Shampoo's voor vet, normaal of droog haar

man met shampoo Het verschil tussen shampoo's voor droog, normaal en vet haar berust vooral op een andere verhouding detergenten/conditionerende middelen. Babyshampoo's bevatten vaak alleen amfotere en niet-ionische tensiden, die de ogen niet prikkelen.

Vettig haar ziet er zwaar en kleverig uit, wat te wijten is aan een te sterke talgafscheiding die zich over heel de lengte van de haarschacht verspreid. Hoewel de talgafscheiding hoofdzakelijk hormonaal geregeld is, is het toch mogelijk, door het aanwenden van gepaste zorgen, de effecten van een hypersecretie te minderen.

Droog haar is dof, flauw, heeft een levenloos uitzicht, voelt ruw aan en vertoont een grote poreusheid. Het breekt en splitst gemakkelijk. Dit kan veroorzaakt zijn door een tekort aan talgafscheiding, maar het is meestal het gevolg van verkeerd of overdadig behandelen van het haar, waardoor de cuticula beschadigd is. Minder borstelen en, vooral, minder kleuren, permanenten etc. zijn dan zeker aan te raden. De producten voor droog haar revitaliseren het haar, brengen een omvangrijker lipidische film tot stand of herstellen de dakpanstructuur van de cuticula. Voor dit laatste worden meer en meer polymeervormende producten aangewend.

Anti-schilfershampoo's

Roos is het overmatig afschilferen van de hoofdhuid, zonder inflammatie of roodheid (dit zou wijzen op eczeem of psoriasis). Een normaal voorkomende gist, Pityrosporum ovale is ervoor verantwoordelijk en wordt dan ook best behandeld met antimycotica zoals seleniumsulfide, zynkpyrithione of undecyleenzuur. Al deze producten hebben echter een redelijk lange contacttijd nodig om optimaal te werken, wat meestal niet gebeurt omdat de shampoo te snel weer afgespoeld wordt.

Shampoo's voor alle haartypes en frequent gebruik

[effect van een alkaline shampoo na 3mnd] Deze shampoo's beantwoorden aan haarverzorgingsmiddelen voor personen die vrijwel dagelijks het haar willen wassen, na sportbeoefening, na hevig transpireren, na werken in vervuilende omgeving, enz. Wil men een shampoo frequent gebruiken, dan moet men er zeker van zijn dat de samenstelling ervan de structuur van de keratinevezels en de lipidenfilm niet verslechten bij regelmatig gebruik.

Droogshampoo's

Deze producten, hoofdzakelijk gebruikt om vet haar tijdelijk te reinigen, hebben als eigenschap de overmaat aan sebum op het haar en op de hoofdhuid te absorberen. Droogshampoo's vervangen dus zeker niet gewone shampoo's, maar zullen eerder als relais of als noodoplossing om het haar oppervlakkig en snel op te frissen.