BAARDGROEI EN SCHEERRITUELEN

Scheren voor heren

scheren

Erg vervelend: ingegroeide baardhaar met bijbehorende pukkel of een huid die na het scheren nog ruw aanvoelt. Glad moet het zijn én vlekkenloos.
Hier vindt u de meest gestelde scheervragen en antwoorden bij elkaar.


Welke rol spelen erfelijkheid en hormonen bij de baardgroei?

De genen en de mannelijke hormonen (androgenen) bepalen hoe sterk de baardgroei zal zijn. De baardgroei komt bij pubers langzaam op gang, maar sommige jongens hebben in hun tienerjaren al een volledige baard. Anderen moeten daar op wachten tot ze eind twintig zijn. Sommige mannen hebben ook op volwassen leeftijd nauwelijks baardgroei. Er bestaat geen remedie om de baardgroei te stimuleren. Alleen als een dermatoloog of endocrinoloog heeft kunnen aantonen dat er een hormonale storing is, kan eventueel een hormoonbehandeling gegeven worden. Raadpleeg hiervoor altijd eerst de huisarts.

Wat is de oorzaak van een ongelijkmatige baardgroei?

scheren Als de haargroei niet gelijkmatig is en de baard kale plekken vertoont, wordt meestal een aandoening aan het immuunsysteem als oorzaak aangewezen. Het kan een auto-immuunreactie zijn tegen iets, waardoor het lichaam antistoffen aanmaakt die zich tegen de eigen huid en de haarzakjes richt. Dit kan overigens ook bij het hoofdhaar voorkomen, en zowel bij mannen als vrouwen. De exacte oorzaak is nog steeds onbekend. Eventuele behandelingen zijn erop gericht de haargroei weer lokaal te stimuleren of de reacties van het immuunsysteem te onderdrukken. Is het ernstig? Raadpleeg wederom een dermatoloog voor een eventuele hormoonbehandeling.

Wat helpt tegen ingegroeide baardharen?

Baardharen kunnen na het snijden (wat scheren nou eenmaal is) soms onder de huid doorgroeien, in plaats van weer netjes uit het haarzakje omhoog te groeien. Dit veroorzaakt kleine infecties onderhuids die zichtbaar worden als rode pukkels. Het komt vooral voor bij donkerhuidige mannen en bij gekruld haar.

Remedies:

 • Trek het ingegroeide haartje er in de groeirichting voorzichtig met een gedesinfecteerd pincet uit.


 • Maak de haren soepel met flink veel warm water voor het scheren en behandel ze met een scheerschuim of gel. De haren zwellen op, waardoor ze makkelijker recht én in hun geheel zijn af te scheren.


 • Zorg dat het scheermesje warm is en spoel het tussendoor regelmatig schoon om verstopping te voorkomen en de mesjes scherp te houden.


 • Spoel de huid na het scheren af met veel koel water om de poriën te sluiten, maar ook om alle scheerschuim te verwijderen om verstoppingen van de poriën (en daarmee ook pukkels) te voorkomen.


 • Dep de huid droog met een handdoek. Sluit af met een aftershavelotion, -gel of -balsem.
Deze tips helpen ook irritaties te voorkomen bij een gevoelige huid.

Wat is de beste scheerrichting voor natscheren?

scheren
Voor de wangen en de hals: met de haargroeirichting mee. Scheer ze ook als eerste omdat ze het meest glad en ‘plat’ zijn. Scheer onder de neus, rond de lippen en de kin pas het laatst. De haren zijn hier nog harder en voltalliger. Ze hebben dan ook een langere inwerktijd van warm water en scheerschuim nodig. Scheer ook deze plekken eerst met de groeirichting mee en daarna horizontaal, dus vanuit het midden naar de zijkant van het gezicht.

Baardgroei weetjes:

baardhaar
 • Bij elke scheerbeurt wordt zo’n 65 milligram baard- haar verwijderd. Opgeteld over een heel leven is dat zo’n 1830 kilo!

 • De man spendeert zo’n 3.350 uur van zijn leven al scherend voor de spiegel.

 • De baard groeit ca. 13,7 centimeter per jaar.
  Wie zich nooit zou scheren zou dan met een baard van 9 meter lang rondlopen.

 • De gemiddelde baard bestaat uit zo’n 15.000 haren.

 • Baardharen zijn zo’n 50% dikker dan het lichaamshaar van vrouw. Het is even sterk als een koperdraad met dezelfde doorsnede!