BIJZONDERE KAMMEN

 

Madrileense sierkam Deze grote Madrileense sierkam is van schildpad. De kam werd bij feestelijke gelegenheden achterin het haar gestoken zodanig dat de kanten mantilla (sluier) erover heen gedrapeerd kon worden. Dit exemplaar is bijna dertig centimeter hoog, maar er zijn nog veel grotere. Vooral in ArgentiniŽ droegen vrouwen zeer hoge kammen. Slechts drie koningshuizen mogen wŪtte kammen bij hun mantilla's dragen: de katholieke dynastieŽn van Spanje, BelgiŽ en Monaco.

Kam_uit_Nigeria Dit 'echtpaar' uit Nigeria is gemaakt van hout en beschilderd. Wie goed kijkt, kan zien dat op de handjes 'Love' staat. De toiletkam is bedoeld om de scheidingen in het haar te maken alvorens het haar te vlechten en het kroeshaar te fatsoeneren. In Afrikaanse landen zijn geen kammenmakerijen. Daar worden de kammen binnen de dorpsgemeenschappen zelf gemaakt. In EthiopiŽ van zeer zacht hout, in de binnenlanden van zeer hard - tropisch - hout. De decoraties zijn meestal geÔnspireerd op de mens zelf of op de omringende flora en fauna. Giraffes en kraanvogels bijvoorbeeld.

Shark_kam Zeldzame Tribal Saw Shark kam. Uit Indonesie.
Dit voorwerp is ongeveer 100 jaar oud en absoluut museum kwaliteit.


Polynesisch_kam Oude Polynesisch Melanesische kam. 31 cm lang.

schilpadkam

Een schilpadkam uit sumba, van half ronde vorm het bovenste gedeelte doorboord met haan figuren waaronder een mannen figuur staat. Het is zeldzaam om menselijke figuren aan te treffen op kammen uit Sumba.
kubacomb

Aantrekkelijke handgesneden houten Kuba kam.
Ghana_kam Ghana_kam


Twee ongewone en unieke handgesneden kunstwerkjes uit een afgelegen dorp in Ghana.