BIJZONDERE KAMMEN
Uit literatuur blijkt dat al 3000 jaar voor Christus kammen uit brons en goud werden vervaardigd. De mens die het wiel uitvond, deed dit waarschijnlijk met keurig gekamde haren.

kaardekam Deze kam stamt uit de Karolingische tijd en werd meestal een kaardekam genoemd, bedoeld om wol te kaarden voor het spinnen.
Volgens kenners is deze kam echter ongeschikt voor dat doel, gezien de fijne tanden. Dus gewoon een haarkam. De vorm is afhankelijk van het materiaal, deze kam is gesneden uit het middenvoetsbeen van rund. De betanding is vrij lang zodat bij gebruik de tanden mee konden buigen, om breuk te voorkomen. Na de zestiende eeuw werden er meer grondstoffen zoals ivoor aangevoerd, zodat het materiaal been naar de achtergrond verdween.
Veel benen kammen zijn gevonden bij archeologische opgravingen. In diverse musea zoals in Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen en Assen zijn exemplaren te zien.

Ivoren_kam Ivoren kam die oorspronkelijk vijf brede tanden had van 5 cm lang.
Uit Hindustan ca 2 eeuw v.C.. Gevonden op de Tillya-tepe begraafplaats in Bactria.




antieke_hoornen_kam Deze ongebruikelijke antieke hoornen kam vouwt open als een zakmes. Elke zijde van het handvat heeft een afbeelding met een staand figuur van een jager in een Victoriaans kostuum.
Aan een kant draagt hij een musket, aan de andere zijde is het musket naast hem en draagt hij een paar wildgevogelte met een hond aan zijn voeten.
De kam is gesloten 8 cm en open 14 cm.


Bronzen_kam

Een antieke bronzen kam.
Deze is erg zwaar, hij werd verwarmd voor het gebruik.

zilveren_kamhouder
Deze mooie oude zilveren kam met houder weegt 29.6 gram!
Het plastic kam gedeelte heeft een schilpadkleur.

hoornenkam
Een 18e eeuw kam uit de Rev oorlogs periode.
Mooi patina en handgesneden tanden heeft deze kam.
schelpen_haarkam

Een erg dunne gesneden schelpen haarkam uit ca 1820. Heeft een bruiloft band top en mist een tand. Ware grootte 14 cm breed and 11 cm hoog.