HIMBA TRADITIONELE HAARSTIJLEN
[Himba haardracht meisje]
De Himba's zijn een volk dat bewust nog leeft in wat wij het stenen tijdperk noemen. Het is een semi-nomadenvolk. Zij trekken met hun kuddes runderen door het grensgebied van NamibiŽ en Angola.

Vrouwen besteden een groot deel van de dag aan hun opmaak. Er mooi uitzien vinden zij van het grootste belang. Zij smeren zich van boven tot onder in met een rode eigen gemaakt mengsel. Deze rode kleur wordt verkregen door 'Otjize', een smeersel van ijzerhoudende aarde, kruiden en geitenvet (tegenwoordig wordt ook vaseline gebruikt).
De rode aarde komt van een 'heilige' berg. Het wordt in brokken uit de berg [Otjize bereiding] gehakt en later met een vijzel tot poeder gemalen en vermengt met de speciale kruiden en het vet. Vrouwen lopen soms dagen om de berg te bereiken. Zij wassen zich nooit. Om een kwalijke geur tegen te gaan voegen zij muntblaadjes of mirre aan het mengsel toe. Behalve dat het hen de typische mooie rode kleur geeft, heeft pasta ook een beschermende werking tegen de zon.

Vrouwen

De Himbavrouwen dragen hun haar op een aantal manier, afhankelijk van hun leeftijd en sociale status.

[himba kind] [himba kind] [himba kinderen-foto:EJ Baaijens]

Meisjes hebben van jongs af aan of 2 vlechten aan de voorkant van het gezicht of 4 grote vlechten (2 achter, 2 voor).
Daarna laten ze het haar op hun achterhoofd ook groeien zodat als ze de puberteit bereikt hebben, het haar gevlochten wordt in verschillende staartjes (erembe), die dan, net als het hele lichaam, ingesmeerd worden met de Otjize. Deze worden het eerste jaar nog naar voren gedragen.

[himba kapsels-foto:Antwan] [himba kapsel]

Op huwbare leeftijd worden ze meer naar achter gedragen. Zodra ze getrouwd zijn krijgen ze daarbij een kleine hoofdtooi van dierenhuid (erembe). Deze heeft uitstekende hoeken die de hoorns van runderen symboliseren (runderen zijn een teken van maatschappelijk aanzien).

[himba kapsels met hoofdtooi] [himba kapsels met hoofdtooi] [himba kapsels met hoofdtooi]

De vrouwen verwerken ook zelfgemaakte 'extensions'in hun kapsel. Die worden geleidelijk met het eigen haar ingevlochten met behulp van een draad. De grote flossen onderaan zijn ingebonden bosjes geiten-,schapenhaar.


[himba kapsels met hoofdtooi] [himba kapsels met hoofdtooi] [himba kapsels met hoofdtooi]

Tijdens de ceremoniŽle activiteiten, dragen meisjes tussen de leeftijd van zeven en puberteit vaak pruiken genaamd Ehando, met losse vlechtjes. Deze pruiken worden doorgegeven van moeder op dochter.


[pruik genaamd Ehando] [pruiken genaamd Ehando] [pruiken genaamd Ehando] [pruik genaamd Ehando]
Ehando pruiken zijn gemaakt van olifant en/of buffalo huid, getwiste baobab vezels, glazen kralen, ijzer kralen, vet en oker. Met bovenop ook weer kralen van glas en staal, evenals een hengsel, toegevoegd.

Uiterlijke verzorging is een tijdrovend en hoogst belangrijk onderdeel van de dag. Iedere 3 ŗ 4 weken worden de haren opnieuw gevlochten en met oker ingesmeerd. Eerst zwarte oker om de haargroei te stimuleren en daarna de rode oker voor het mooie uiterlijk. Dat hele proces plus vlechten duurt 4 dagen!


[verzorging van het haar-foto:konne000] [verzorging van het haar-detail van foto:konne000]

En als bij wijze van conditioner een vel van een pas geslacht geit op hun hoofd.

[verzorging van het haar-foto:konne000] [geitenvel als conditioner-foto:Emma Muir]

Mannen

Jongens dragen een vlecht naar achteren of als ze tweeling zijn een vlecht naar voren.In hun tienertijd wordt hun haar in een soort vlecht over het hele midden van hun hoofd, met aan de achterkant een staart in een punt gedragen. Hier gaat als ze 18 ŗ 20 jaar zijn een hoofddekseltje van stof met een punt overheen.

[himba kind jongen] [himba kind jongen] [himba kind jongen]

Wanneer een jonge Himba man klaar is om te trouwen, zal hij zijn haar (ozondjise) volledig afscheren en zijn nieuwe bruid zal dit haar gebruiken als extensions voor haar eigen vlechten.

[himba kind jongen met haarbedekking] [himba kind jongen tweeling] [himba jongen] [himba jongen met haarbedekking]

Gehuwde mannen dragen een tulbandachtig hoofddeksel, ondumbo genoemd, waaronder het haar verder groeit. Zoals te zien is neemt het haar de vorm ervan aan. Men draagt ook een miniatuur-spiesje in het haar waarmee men op het hoofd kan krabben. Als er iemand in de familie overlijd wordt het haar afgeschoren. Na het huwelijk zal de Himba man nog eenmaal zijn haar knippen, meestal wanneer hij de leeftijd van 50 of 60 jaar bereikt.


[himba man] [himba man met tulband] [himba man] [himba man met tulband]

DE HAARSITE©