FIDJI TRADITIONELE HAARSTIJLEN
[FIDJI TRADITIONELE HAARSTIJLEN]
In vroegere dagen waren de kapsels in Fidji een kunstvorm en een hoofd werd als heilig beschouwd. Terwijl de traditionele haarkunst nu niet meer word beoefend, wordt het hoofd nog steeds heilig geacht en is het een belediging om het zomaar aan te raken. Zeker als die persoon van een hogere rang is.


[FIDJI TRADITIONELE HAARSTIJLEN] Het haar werd vaak gekapt en ook geverfd in geel, zwart, oranje, grijs, blauw, roestkleur, wit of verschillende tinten tegelijkertijd.

Voordat ze ingewijd werden droegen meisjes of gekleurde krullen of hadden hun hoofd geschoren op twee krullen na. Jongens waren voordat ze werden ingewijd kaal op een of twee rechtovereind staande kuifjes.

Vrouwelijke leiders droegen een groots statig kapsel. Maar de meeste andere vrouwen hadden kapsels die lang niet zo opzichtig waren als dat van hun man. Ze hadden geschoren hoofden of hun haar kort geknipt in gelijke lengtes, soms met daarop een dunne cirkel geverfd in roestbruin of geel.
[FIDJI TRADITIONELE HAARSTIJLEN] Het haar van de man was een symbool van zijn mannelijkheid en sociale stand. Mannenkapsels waren vaak duidelijk buitensporig en pronkerig.

Kappers werden gebruikt voor het opdoffen en vormen van de mannenharen en voor feestelijke gelegenheden werden de hoofden nog uitvoeriger opgedoft. De hooggerangschikte leiders hadden hun eigen speciale kapper en hun kapsels staken met kop en schouders boven de rest uit. Kapsels werden ook versierd met schelpen, twijgen en bloemen, de meer prominente leiders droegen ook stoffen tulbanden.


[FIDJI TRADITIONELE HAARSTIJLEN] [FIDJI TRADITIONELE HAARSTIJLEN] [FIDJI TRADITIONELE HAARSTIJLEN]