HAAR DE WERELD ROND

Zwart, bruin, blond of rood. Steil, krullend of kroezend: zowat alle volken en rassen ter wereld hebben een eigen kapsel.
Omdat onze samenleving multicultureel geworden is, komen wij steeds vaker in aanraking met verschillende soorten haar.
Hoe kan het nu dat er zoveel verschillen zijn en waardoor ontstaan die verschillen?
Over heel de wereld zijn alle haren hetzelfde opgebouwd.
De vorm wordt echter bepaald door de stand en de vorm van het haarzakje.
Met het haarzakje zit de haar vast in het hoofd.
De kleur is afhankelijk van de hoeveelheid eumelanine en pheomelanine.
Eumelanine zorgt voor een donkere tint en pheomelanine voor een rode tint.
Overigens hebben de meeste wereldburgers zwart haar.

Kleur en vorm

Er bestaan drie soorten haar: Aziatisch (mongolide), Afrikaans (negro´de) en Europees (Kaukasisch) haar. Aziatisch haar is donkerbruin tot zwart en zeer regelmatig van structuur. Dit haar is zeer steil. Europees haar heeft verschillende kleuren: van zeer licht tot donkerbruin en rood met zo nu en dan een beetje slag. Sterk krullend haar komt wel voor, maar is eerder uitzondering dan regel. Negro´de haar is bruin-zwart tot zwart en sterk krullend.
Tussen haren van dezelfde soort kunnen grote verschillen in kleur en vorm voorkomen, met name bij Europees haar. Dat kan zijn van zeer krullend rood of heel steil blond tot donkerbruin met slag.

Europees haar

haarschracht_europeeshaar Europees haar is meestal makkelijk te ontwarren en niet te donker haar is bovendien goed te kleuren.
De zon heeft veel invloed op de kleur van Europees haar. Zwart haar kan er bruinrood van worden en blond haar zelfs spierwit, zoals je bij kleine kinderen dikwijls ziet. Overigens kan het haar gedurende het leven langzaam van kleur veranderen.

Aziatisch haar

haarschracht_chineeshaar Aziatisch haar is steil en pikzwart. De meeste Chinezen, Japanners en andere Aziaten hebben een voorkeur voor heel steil en glanzend haar. Hoe glanzender en hoe dieper zwart, hoe mooier. Vroeger was permanent in Japen zelfs verboden, nu wordt omvorming juist gebruikt om haar met een beetje slag nog steiler te maken. Om het haar glanzend en goed kambaar te houden, worden in AziŰ veel conditioners gebruikt. Ook anti-roos middelen vinden gretig aftrek, want op steil, zwart haar zijn de ontsierende witte schilfertjes veel sneller zichtbaar. Als er volume en houdbaarheid gewenst wordt, kiezen de meeste Aziaten voor mousse in plaats van haarlak. De meeste vrouwen hebben trouwens een voorkeur voor lang haar, dat het liefst los gedragen wordt.

Negro´de haar

Negro´de haar ziet er sterk en krachtig uit, maar niets is minder waar. Door de grote neiging tot krullen en knopen zijn de haren zeer dun. Bovendien is het haar zo slecht te kammen dat er meer kracht gezet moet worden, waardoor het haar kapot gaat. Je ziet dan ook zelden dat iemand met negro´de haar het haar 'wijd' draagt, helemaal uitgekamd. Vlechten is een oplossing. Als het haar gevlochten wordt, hoeft het niet meer gekamd te worden en blijft het beter in conditie. Wel is er dan kans op traction. Dit ontstaat als er tÚ strak gevlochten wordt. Het veroorzaakt kale plekken op de hoofdhuid rondom de vlecht.
haarschracht_afrikaanshaar Dit haarverlies is blijvend. Veel negro´de mannen verge- makkelijken het onderhoud van hun haar door het heel kort te houden. Het is niet goed om kroeshaar te vaak steil te maken. Er moeten dan zeer sterke chemicaliŰn gebruikt worden, terwijl het haar al zo gevoelig is. Als je twee tot drie keer achter elkaar ontkroesd hebt, is het haar zo beschadigd dat afknippen de enige oplossing is.

Twee tot zeven keer per week wassen

In elk land worden weer andere eisen aan haarproducten gesteld. In Japan bijvoorbeeld wassen de meeste mensen hun haar 's nachts. Dus willen ze 's ochtends een mousse om het haar weer iets te bevochtigen alvorens het in model te brengen. In Amerika staat daarentegen meestal een zeer sterke haarlak op de kaptafel.
Veel Aziaten wassen hun haar niet onder de douche, maar met een kan water. Snel uitspoelbare shampoos zijn dan het meest geliefd. Sommige voorkeuren zijn niet helemaal te verklaren. Zo willen klanten uit Venezuela een sterk schuimende shampoo. In Mexico en de Filippijnen wordt het haar gemiddeld bijna zeven keer per week gewassen en dus worden er hoge eisen aan de shampoo gesteld. In China en Zwitserland wordt het haar het minst vaak gewassen: gemiddeld twee keer per week.Bron: Beautyweb