AFRIKAANSE HAARCULTUUR

"Black-hairstyles" zijn gebaseerd op een oeroude traditie. Wat je aan een haarkapsels kon zien was: hoe oud zijn de vrouwen, in welke levenscyclus zijn ze en waar komen ze vandaan.
Haarstijlen van West Afrika zijn een grote kunstvorm en een grote variatie van herkenbare stijlen hebben zich door de jaren heen ontwikkeld. Veel van deze kapsels worden nog steeds gedragen, in Afrika en elders.

Nog niet zo lang geleden, was een bepaald kapsel belangrijk bij een waardevolle mijlpaal in het leven, bv. de pubertijd. Sommige leden van een maatschappij, zoals religieuze leiders, droegen een kapsel waar je hun belangrijke status aan kon herkennen. Ten heden dagen worden kapsels eerder gekozen voor hun aantrekkelijkheid dan om hun symbolisme.
Traditionele kapsels zijn er nog steeds, maar nieuwe interpretaties worden gecreerd.

Mende:

mende Dit kapsel komt van de Mende stam. Voor dit soort kapsels moet men geduld hebben. Ook in Nederland komen variaties op dit kapsel voor. Vrouwen gaan niet speciaal naar een kapsalon om hun haar te modelleren. Het was en is nog altijd deel van de normale thuis- cultuur. Het haar van je vriendin, dochter of andere familie vlechten is iets heel normaal. Het geduld dat je opbrengt om het haar van een ander te vlechten is een teken van ware vriendschap. Omdat je om een ander geeft heb je het voor over. Oudere vrouwen hebben een drukkere leven en daarom vaak niet zoveel tijd. Als ze het haar laten vlechten gaan ze voor simpele makkelijke modellen die minder tijdrovend zijn.

Fulani

Fulani:

Deze man komt uit het Bororo Fulani volk. Fulani is een nomadenvolk. Het is een gewoonte dat mannen soms goud of andere metaal om het haar zetten. Deze moeten dagelijks gepoetst worden.

Fulani


Dit meisje komt ook uit de Fulani volk, aan haar haardracht kan je zien dat ze tot de nomadenvolk behoort. Dit is een meer bekende haardracht, die vaak in exposities en (antropologische) leerboeken voorkomt.

Eko Bridge

Eko Bridge:

Veel haardrachten hebben een verhaal achter zich. Maar veel verhalen zijn na het overlijden van iemand het mee het graf in gegaan. Dit model komt van de Onigi en is benoemd naar een brug in Lagos (Nigeria).

Chad:

chad

Als het haar dicht tegen de huid aan gevlochten wordt noemt men dit techniek ook welleens 'cornrow'. Aan het eind wordt bij dit model de vlechten wat losser gevlochten zodat het soepel in een open haarmodel overloopt.kanuri

Kanuri:

Deze vrouw komt uit het Noordoost Nigeria uit de Kanuri volk. Als variëteit op de 'cornrow' wordt het haar aan het eind vastgebonden

West Afrika:

West Afrika

Haarstijlen verschillen van regio tot regio, land tot land. In één bepaalde etnische groep kunnen tientallen verschillende stijlen uit voortkomen. Vaak worden kraaltjes of andere dingen toegevoegd om een effect te creëren. In feite is elk model uniek en hangt de vormgeving geheel van de creativiteit van de vormgeefster af.yoruba

Yoruba:

Onigi : Dit model wordt in het engels wel eens "wrapping" genoemd. Er wordt een lijn om het haar gedraad zodat het op stokjes lijkt. "onigi" betekent "stokjes".Bron: Afro Hair Care 2001

verder/next