HAAR EN KAPSELS DOOR DE JAREN HEEN

Zolang er al mensen zijn verzorgen en verfraaien ze hun haar.
[OUDHEID] Een kapsel is niet alleen een versiering, maar vertelt ons ook wat over de persoonlijkheid van de man of vrouw. Ze vertellen details over de gewoontes en bijzonderheden van verschillende mensen, en soms ook wat over een persoon zijn positie en beroep.

DE OUDHEID

DE EGYPTENAREN (4000 - 300 v.C.)

[EGYPTE] Gebaseerd op opgravingen weten we dat de egyptenaren hun haar verzorgden met messen, haarspelden en kammen vanaf 4000 v.C.. Rond 3000 v.C. droegen ze kunstzinnige pruiken bij belangrijke gebeurtenissen. Vanaf dat moment begonnen ze ook met het verven van hun eigen haar of pruik. Blauw, groen, blond en zelfs rossige kleuren, ook goudstof werd vaak gebruikt.

DE GRIEKEN (1500 - 150 v.C.)

[GRIEKEN] Tussen 1500 and 650 v.C., droegen Griekse vrouwen meestal hun haar lang en gekruld. Op muurschilderingen zie je vaak afbeeldingen van spiraalkrullen loshangend langs de oren tot aan de borst.
Wat later (500 - 300 v.C.), hadden de vrouwen hun haar samengebonden tot een knot in de nek. Deze haarstijl noemt men "de Griekse rol" . Artistieke knotten en rollen karakteriseren de kapsels tussen 300 and 150 v.C.

Gedurende deze jaren probeerde de vrouwen hun, van nature donkere haar, op te lichten met saffraan. Kapsels waren ook voor de Griekse mannen belangrijk. Eerst droegen ze lang haar met baarden. Later werd kort gekruld haar de mode. Tussen 1300 and 150 v.C. modebewuste dorpsbewoners hielden hun haar op kinlengte en verkozen gekruld of golvend haar.
De Grieken hadden al een speciaal snufje om hun haar vorm te geven: een "calamistrum" , een holle stok gemaakt van brons, de voorloper van de krultang.

DE MIDDELEEUWEN

DE ROMEINEN (500 v.C. - 150 n.C.)

[ROMEINEN] De Romeinen (vrouwen en mannen) hadden erg eenvoudige kapsels. Hun twee voornaamste waren de korte, gekrulde kapsels en de gevlochten kapsels. De Romeinen leerden van de Grieken hoe ze de calamistrum (de krultang) konden gebruiken. De Romeinen, bekend om hun persoonlijke artistieke inbreng, brachten in hun kapsels verscheidende versieringen, gemaakt van goud,zilver en ivoor, aan.

Omdat de vrouwen geboeid waren door de blonde haren van de Germanen, hielden ze die vaak als slaaf waarna ze hun haar afknipte om er een pruik van te maken. Daarnaast hadden rijke vrouwen vaak hun haar optisch hun haar lichter gemaakt met goudstof.

ROMANTICISM (900 - 1250 n.C.)

Bij de adel in de middeleeuwen, droegen edele dames en heren hun haar het liefst in losse krullen. Degene die van nature steil haar hadden maakte er golven in. Anders dan de welgestelde, droeg het gewone volk het in een pagestijl, kort of op kinlengte. Edele vrouwen droegen bonnets (platte hoeden met banden onder de kin), die het haar verborgen, maar toonde de vlechten versierd met linten en gouden draden.

GOTISCHE PERIODE (1250 - 1500 n.C.)

De kerk schreef voor dat vrouwen hun haar niet in publiek mochten laten zien. Daarom droegen de vrouwen in deze periode hoeden en bonnets die hun hoofd deels verborg samen met sluiers. Ook werd in die tijd een hoog voorhoofd als schoonheidsideaal gezien. Veel vrouwen schoren hun voorste haar weg om de haarlijn hoger te krijgen.

DE MODERNE PERIODE

RENAISSANCE (1500 - 1600.)

[RENAISSANCE] Gedurende de Renaissance, harmonie en symmetrie waren belangrijk in de mode. Het lichaam (inclusief het haar) mocht weer gezien worden. De kapsels worden steeds meer fantasierijker, ook al word er soms gewoon teruggepakt naar de Romeinse en Griekse kapsels. Lichte kleuren zoals blond en goud waren in de mode. Ze probeerde vaak deze kleuren na te maken d.m.v. natuurlijke kleurstoffen.

De kapsels werden soms versierd met kostbare stenen, linten en parels. Mannen waren niet zo fantasie rijk, rijk of arm, ze hadden dezelfde kapsels.

BAROK (1600 - 1720.)

[BAROK] In het begin droegen ze "Spaanse kostuums" met erg hoge kragen, daarom gaven de mannen de voorkeur aan kort haar. Vrouwen hadden nog steeds lang haar, maar zij kamden het naar achteren of omhoog waarna het met een metale frame werd vastgezet. Na 1650, verdwenen zulke kapsels. Vrouwen gebruikte voornamelijk een gekruiste of ronde scheiding in hun haar. Op hetzelfde moment, bedekte gekrulde of gladde randen het voorhoofd.

Mannen begonnen ook hun haar te laten groeien na 1650. Gekruld haar en een sikje raakte in de mode. Daarom had de Franse koning, Louis de 13e, (die al vroeg kalend was) een gekrulde pruik laten maken.
Aan het eind van de Barok periode, kamden de vrouwen hun haar weer omhoog, sommigen creeerde kapsels van wel 60 cm hoog.

BIEDERMEIER(1789 - 1848)

[BIEDERMEIER] In deze periode verdwenen de pruiken en Romeinse en Griekse kapsels raakte weer in de mode. Van 1804 af gingen vrouwen steeds vaker weer decoratieve kammen, diademen, bonnets en zijden linten dragen. Terwijl er bij de mannen maar weinig veranderde, hadden de vrouwen meer fantasie. Voornamelijk T-, V-, Y- of U- gevormde scheiding- en waren mode. Van dames werd "verlangd" om een hoofd- bedekking te dragen zoals bonnets, hoeden of een tulband.

Deze bedekking werd vaak gebruikt met de hoge kapsels, wat dus niet erg comfortabel was.

ART NOUVEAU (1850 - 1914)

Vanaf 1850 konden steeds meer mensen zich permitteren om naar een kapper te gaan. In het begin van deze periode hadden de meeste mensen een Frans kapsel waarvan een middenscheiding het meest kenmerkende was. In Australië haalde keizerin Elizabeth (Sissi) de krantenkoppen toen ze haar lange haar versierde met bloemen. Rond 1870 werd het haar weer omhoog gekamd en versierd. In 1872, de krultang was uitgevonden. Haar werd over een heet ijzer gespannen en een golf werd op deze manier geproduceerd. Dit kapsel werd een "turned-up" genoemd. Voor een lange tijd was dit mode. Rond 1890 waren er nog maar weinig hoge kapsels over. Ook de golf begon langzaam te verdwijnen De nieuwe kapsels werden simpel en praktisch. In het begin van deze periode hadden mannen gekruld haar aan het einde waren korte kapsels in.

20e EEUW

VERSCHILLENDE STIJLEN (1914 - nu)
Een belangrijke uitvinding in het begin van de 20e eeuw was de permanent, wat het mogelijk maakte om het haar blijvend om te vormen. De verschillende types van wikkels en apparaatjes die hiervoor werden gebruikt waren erg oncomfortabel en ook ingewikkeld voor klanten.
De kapsels in de 20e eeuw werden gedeeltelijk beinvloed door technische mogelijkheden en ook door de kapsels van bekende persoonlijkheden en beroemdheden.

1e WERELD OORLOG

De rol van de vrouw steeds meer gaat veranderen, hun nieuwe positie in de maatschappij is ook merkbaar aan hun kapsel. Voor het eerst durfste een Franse kapper het aan om een vrouw blij te maken met een kort kapsel. De bob-stijl werd mode.

DE DERTIGER JAREN EN 2e WERELD OORLOG

[DERTIGER JAREN] Nieuwe technieken en apparaten zoals elektrische tondeuse en droogkappen maakte het werk voor de kappers makkelijker.
Mannen droegen nog steeds kort haar tot na de tweede wereld oorlog.
Vrouwen kozen na die tijd voor natuurlijke, pittige kapsels op kinhoogte. Permanent, de zogehete cold-wave was nog steeds belangrijk.

1950

De mensen in het bijzonder navolgde de haarstijl van beroemde filmsterren en andere belangrijke mensen. Door de rock n' roll worden veel mensen "anders" (induvialiteit). Elvis Presley's kapsel werd voor veel mannen het model.

1960

[1960] Met het enorme succes van de Beatles en hun beroemde Beatles' kapsel, raakte lang haar voor mannen weer in de mode Miljoenen jonge mannen lieten plotseling hun haar weer groeien.

                  1970

Wat in de zeventige jaren opvallend was,was de totale vrijheid in kapsels. Alles was toegestaan. Nieuw en voor veel mensen schokkend was de kleurrijke en brutale "punk" kapsels.

EIND VAN DE 20eEEUW

[EIND VAN DE 20e EEUW] Terwijl de punk kapsels schokkend waren in de jaren 70, is tien jaar later dit kapsel te zien in zowat elke disco.
En vandaag de dag is gekleurd haar gewoon. De extensions hebben vaste plek weten te veroveren en ook de cultuurmix (o.a.dreads) is zichtbaar in de kapsels vandaag de dag.
Het haar kan in alle stijlen, met levendige kleuren voor jong en oud.